Proces legat de atentatul de la Boston: Dzhokhar Tsarnaev s-a lăudat că ştia să fabrice o bombă şi visa să moară ca "martir"

Principalul acuzat în dublul atentat de la Boston, Dzhokhar Tsarnaev, s-a lăudat că ştia să fabrice o bombă şi visa să moară ca "martir", a declarat un procuror în deschiderea primului proces legat de aceste atacuri.

Urmărește
484 afișări
Imaginea articolului Proces legat de atentatul de la Boston: Dzhokhar Tsarnaev s-a lăudat că ştia să fabrice o bombă şi visa să moară ca "martir"

Proces legat de atentatul de la Boston: Dzhokhar Tsarnaev s-a lăudat că ştia să fabrice o bombă şi visa să moară ca "martir" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Azamat Tazhayakov, în vârstă de 20 de ani, un fost prieten al lui Dzhokhar Tsarnaev, este acuzat de complot şi de intenţia de a obstrucţiona ancheta, după ce a recuperat, împreună cu doi prieteni, din camera din campus a lui Tsarnaev, laptopul acestuia şi rucsacul în care erau artificii şi reziduuri de praf de puşcă, după trei zile de la atentate. Toate aceste obiecte au fost aruncate ulterior la gunoi.

Dublul atentat a îndoliat celebrul maraton de la Boston, pe 15 aprilie 2013, când două bombe artizanale au explodat în apropiere de linia de sosire, omorând trei persoane şi rănind alte 264.

Atentatul a fost atribuit celor doi fraţi de origine cecenă, şi anume lui Dzhokhar, în vârstă de 20 de ani, şi lui Tamerlan Tsarnaev, în vârstă de 26 de ani la acea vreme, ucis într-o operaţiune de urmărire de către poliţişti.

Tazhayakov, originar din Kazahstan, şi cei doi prieteni ai săi frecventau aceeaşi universitate - University of Massachusetts Dartmouth - ca Dzhokhar.

În martie 2013, Tsarnaev s-a lăudat, în timpul unui prânz cu prietenii săi, că poate să fabrice o bombă, a declarat procurorul Stephanie Siegmann în deschiderea procesului lui Tazhayakov, la Tribunalul Federal din Boston.

El a mai spus că "este bine să mori ca martir, cu zâmbetul pe buze, o modalitate de a ajunge direct în paradis".

"Şi v-a spus, în timpul acestei conversaţii, că poate să fabrice o bombă şi că are nevoie de praf de puşcă şi explozivi", a continua ea.

Pe 18 aprilie, Tazhayakov s-a dus împreună cu doi prieteni în camera lui Tsarnaev, după ce FBI a prezentat fotografii cu cei doi presupuşi autori ai atentatelor, potrivit actului de acuzare. FBI i-a identificat pe fraţii Tsarnaev mai târziu, în acea seară.

Tazhayakov a făcut câteva schimburi de mesaje scurte pe telefon cu Dzhokhar, după atentate.

"Dacă vrei, să te duci în camera mea şi să iei ceea ce este acolo", i-a scris Dzhokhar pe 17 aprilie.

"Ha Ha :)", i-a răspuns acuzatul, potrivit procurorului.

"Acuzatul a ales să meargă împreună cu colegul său de cameră în cea (a lui Tsarnaev), unde au găsit rucsacul, artificiile şi reziduuri de praf de puşcă. Acuzatul a ales să le ia şi să le ducă în apartamentul său", a insistat ea.

După ce FBI i-a identificat pe cei doi fraţi, totul a fost aruncat la pubelă.

Tazhayakov, încarcerat de când a fost arestat, pe 20 aprilie 2013, riscă până la 20 de ani de închisoare.

El purta, luni, un costum de culoare închisă, o cămaşă albă şi cravată. Tatăl său se afla în public.

Avocatul său, Nicholas Woolridge, a insistat asupra faptului că Tazhayakov era la vremea respectivă doar un "puşti", prins în aceste evenimente din cauza prietenului său.

"Acest tânăr apără faptul de a deveni martir? Nu", a declarat avocatul. "Nu a vrut niciodată să obstrucţioneze justiţia. Daţi-i o şansă", le-a cerut el juraţilor, care îi vor decide soarta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici