- Home
- Externe
- BOSTON, (05.01.2015, 10:03)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul atentatelor de la maratonul din Boston se deschide luni
Procesul singurului suspect în atentatele de la Boston, un tânăr musulman de origine cecenă, se deschide luni în oraş, cu selecţia juraţilor, la 20 de luni de la acest carnagiu.
Urmărește
124 afișări
Procesul atentatelor de la maratonul din Boston se deschide luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Djohar Ţarnaev, în vârstă de 21 de ani, care se va prezenta luni la tribunalul federal din Boston (nord-estul Statelor Unite), riscă pedeapsa cu moartea pentru aceste atentate, cele mai grave comise de la 11 septembrie în Statele Unite.
Ele s-au soldat cu trei morţi, între care un copil, şi 264 de răniţi la 15 aprilie 2013, când două bombe artizanale au explodat la interval de 12 secunde una de cealaltă, în mijlocul unei mulţimi adunate la linia de sosire a maratonului, reînviind teama faţă de terorism în Statele Unite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Procesul, care ar urma să dureze cel puţin trei luni, va trezi amintiri dureroase. Unele victime, precum Liz Norden, ai cărei fii au rămas fără câte un picior, şi-au promis să nu lipsească nicio zi de la proces, pentru a încerca să înţeleagă.
Altele, precum Heather Abbott, în vârstă de 40 de ani, căreia i-a fost, de asemenea, amputat un picior, au ezitat în cele din urmă.
Alţii refuză chiar să îl vadă pe Ţarnaev, un student care părea să se fi integrat bine în momentul comiterii faptelor. Ajuns în regiunea Boston în urmă cu opt ani împreună cu familia, el a fost naturalizat în 2012.
El va fi singur la proces. Fratele său mai mare, Tamerlan, în vârstă de 26 de ani, pe care apărarea ar urma să îl prezinte drept creierul acestor atentate pe care fraţii par să le fi pregătit singuri, a fost ucis patru zile mai târziu, în timpul unei confruntări violente cu poliţia.
În urma unei urmăriri desfăşurate de mii de poliţişti, care a transformat Bostonul într-un oraş mort, Djohar Ţarnaev a fost arestat la câteva ore după moartea fratelui său, ascuns într-o barcă, într-o grădină de la periferia oraşului Boston. El era grav rănit.
Selecţia juraţilor va dura cel puţin două săptămâni: 1.200 de persoane au fost convocate la tribunal. Luni dimineaţa, un prim grup de 200-250 de persoane va primi un chestionar de completat, însoţit de o serie de recomandări. Luni după-amiază, va fi convocat un al doilea grup. Scenariul va fi acelaşi marţi şi miercuri. Procesul va fi apoi amânat până la sfârşitul săptămânii viitoare, pentru a lăsa timp apărării şi acuzării să studieze aceste chestionare. Ulterior va începe procesul de eliminare, până când părţile se vor înţelege asupra a 12 juraţi şi şase înlocuitori.
Aceşti juraţi, dacă îl vor declara pe acuzat vinovat, vor trebui să decidă, într-o a doua fază a procesului, dacă acesta va fi condamnat la moarte.
Deţinut aproape în izolare la închisoarea spitalului Fort Devens, la 70 de kilometri de Boston, Ţarnaev a apărut doar de două ori în public: prima dată când încă era rănit, în iulie 2013, pentru a pleda nevinovat la cele 30 de capete de acuzare formulate împotriva lui, dintre care folosirea unei arme de distrugere în masă care a provocat decese şi atentat într-un spaţiu public; şi a doua oară la 18 decembrie, aparent vindecat, pentru o scurtă audiere înaintea procesului.
Potrivit acuzării, cei doi fraţi Ţarnaev au acţionat cel mai probabil singuri, învăţând să fabrice bombele pe Internet, plecând de la o revistă a Al-Qaida.
Djohar a lăsat în barcă un mesaj scris cu ceea ce pare o explicaţie a actului lor. "Administraţia americană ne ucide civili nevinovaţi. (...) Noi, musulmanii, suntem un singur trup, faceţi rău unuia dintre noi, ne faceţi rău tuturor. (...) Încetaţi să mai ucideţi nevinovaţi din rândurile noastre şi ne vom opri".
Acest proces federal este unul dintre cele mai importante de la cel al lui Timothy McVeigh, executat în 2001 pentru atentatele din Oklahoma City în 1995.
Ţarnaev va fi apărat de o echipă de cinci avocaţi, printre care Judy Clarke, specialist în afaceri ce implică pedeapsa cu moartea.
Ea a reuşit să evite condamnarea la moarte a mai multor clienţi ai săi în anii '90, în special a autorului atentatelor de la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 (soldate cu doi morţi). Dar ea va trebui să ajungă la un acord cu procurorii, care nu par dispuşi la acest lucru în acest stadiu.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Proces legat de atentatul de la Boston: Dzhokhar Tsarnaev s-a lăudat că ştia să fabrice o bombă şi visa să moară ca "martir"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe