Procesul atentatelor din 11 septembrie ar putea avea loc într-un tribunal militar

Administraţia americană nu exclude organizarea într-un tribunal militar a procesului atentatelor de la 11 septembrie, deşi a susţinut iniţial că acesta ar trebui să aibă loc în faţa unui tribunal civil din New York.

Urmărește
58 afișări
Imaginea articolului Procesul atentatelor din 11 septembrie ar putea avea loc într-un tribunal militar

Procesul atentatelor din 11 septembrie ar putea avea loc într-un tribunal militar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Oricare ar fi locul unde se va desfăşura procesul, indiferent sub ce jurisdicţie, trebuie să aibă loc în cel mai transparent mod posibil şi cu respectarea tuturor regulilor", a declarat vineri procurorul general Eric Holder, citat de Washington Post. "Dacă facem acest lucru, nu cred că locul sau jurisdicţia au o importanţă atât de mare", a adăugat el.

Şi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a refuzat să excludă posibilitatea ca deţinuţii acuzaţi pentru organizarea atentatelor din 11 septembrie 2001 să fie judecaţi într-un tribunal militar special. "În procesul de decizie, este analizat un ansamblu de aspecte, în particular legate de securitate şi temerea locuitorilor din New York legată de logistică", a spus Gibbs.

Asociaţia pentru apărarea libertăţilor civile ACLU a cerut însă administraţiei să organizeze procesul în tribunale federale civile. "Acuzaţii din procesul 11 septembrie şi alte persoane acuzate pentru activităţi teroriste sunt, în primul rând, criminali şi trebuie trataţi ca atare, nu ca luptători. Aceste cazuri trebuie să rămână în tribunalele federale" civile, a apreciat Jameel Jaffer, reprezentant al ACLU.

Administraţia preşedintelui Barack Obama a optat în noiembrie pentru organizarea unui proces civil într-un tribunal din Manhattan pentru suspecţii acuzaţi de organizarea atentatelor din 11 septembrie, soldate cu aproape 3.000 de victime. La sfârşitul lunii ianuarie, guvernul şi-a schimbat punctul de vedere, ca urmare a opoziţiei autorităţilor locale, inclusiv a primarului din New York, Michael Bloomberg, faţă de organizarea unui proces de o asemenea amploare în apropierea locului unde s-au aflat Turnurile Gemene. Unii membri ai Congresului au avansat chiar ideea de a le interzice acuzaţilor accesul pe teritoriul american.

Obama a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că "nimic nu este exclus" în ceea ce priveşte organizarea procesului. "Vom decide după consultări cu toate autorităţile competente", a spus el.

Gibbs a afirmat că decizia privind locul de desfăşurare a procesului aparţine Departamentului Justiţiei, însă Barack Obama s-a implicat tot mai mult în procesul de decizie, în condiţiile în care congresmenii încearcă să împiedice organizarea unui proces civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici