Procesul atentatelor din 11 septembrie: Pentagonul a publicat declaraţii cenzurate de la audierea acuzaţilor

Pentagonul a publicat declaraţii făcute sâmbătă la audierea acuzaţilor în cazul atentatelor de la 11 septembrie, care au fost bruiate în prealabil din cauza conţinutului presupus sensibil, ilustrând metodele de cenzură utilizate de tribunalele militare de la Guantanamo.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Procesul atentatelor din 11 septembrie: Pentagonul a publicat declaraţii cenzurate de la audierea acuzaţilor

Procesul atentatelor din 11 septembrie: Pentagonul a publicat declaraţii cenzurate de la audierea acuzaţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentagonul a afirmat că afirmaţiile incriminate au fost "blocate" în mod accidental, dar apărarea a protestat faţă de procedura aplicată imediat ce a venit vorba despre tortură.

În cursul audierii, Michael Schwartz, avocatul unuia dintre cei cinci acuzaţi în cazul atentatelor de la 11 septembrie 2001, îi explica judecătorului de ce clientul său, Wallid Ben Attach, refuza să poarte casca de traducere a dezbaterilor în limba arabă.

"Este din cauza torturii la care clientul meu a fost supus de aceşti bărbaţi şi femei, braţele CIA", a declarat avocatul, potrivit transcrierii disponibile joi pe site-ul tribunalelor militare.

Schwartz făcea referire la afirmaţiile unui fost director al CIA, Jose Rodriguez, care tocmai confirmase "tehnicile de interogare consolidate", utilizate în închisorile secrete ale CIA. El a vorbit atunci despre "braţele" la care administraţia George W. Bush a recurs pentru a-i face să vorbească pe deţinuţii acuzaţi că sunt "combatanţi inamici".

Jurnaliştii, ca şi familiile victimelor, care asistau la audiere în spatele unui perete de sticlă, nu au putut auzi declaraţia lui Schwartz.

La Guantanamo, cuvintele ies din sala de tribunal la 40 de secunde după imagini. Această diferenţă îi permite unui cenzor militar să acţioneze un întrerupător pentru a bruia declaraţiile atunci când conţinutul lor devine sensibil.

Generalul Mark Martins, şeful procurorilor de pe lângă aceste tribunale controversate, a justificat această procedură în cursul unei audieri precedente, în noiembrie 2011.

"Există obligaţii absolute în termeni de informare şi transparenţă, dar există şi elemente care nu pot fi dezvăluite public", a declarat el.

De data aceasta, însuşi "procurorul şef, martor al acestei declaraţii, a ordonat ca porţiunea bruiată în mod accidental să fie redată cât mai repede posibil", a declarat Todd Breasseale, purtător de cuvânt al Pentagonului. Întreaga dezbatere este acum publică, a adăugat el.

Dar echipa de apărare a protestat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă. Schwartz "abia a menţionat utilizarea torturii şi discuţia a fost imediat cenzurată", a declarat James Connell, avocatul lui Ali Abdoul Aziz Ali. "Mai mulţi alţi avocaţi ai apărării au fost nevoiţi atunci să-şi reformuleze comentariile pentru a se asigura că audierea nu va fi din nou cenzurată".

Termenul "tortură" a fost pronunţat cel puţin de două ori în cursul dezbaterilor fără a face obiectul cenzurii.

Presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie, Khaled Sheikh Mohammed, a fost supus de 183 de ori la simularea înecului şi la 7,5 zile consecutive de privare de somn, într-o închisoare secretă, în perioada 2003-2006, potrivit unui raport al CIA.

Ceilalţi patru acuzaţi au fost supuşi altor rele tratamente asimilate torturii.

Wallid ben Attach a vrut să arate la audiere cicatrici pe care le-ar avea pe corp, dar judecătorul nu i-a permis. Avocatul său Cheryl Borman a indicat ulterior că clientul său are "enorme cicatrici pe braţe", subliniind că are "motive întemeiate să creadă că acestea i-au fost făcute" la Guantanamo.

"Luăm aceste acuzaţii foarte în serios", a declarat Todd Breasseale, anunţând o "anchetă aprofundată". El a precizat însă că se îndoieşte că gardienii de la Guantanamo i-ar fi putut supune "voluntar la rele tratamente pe deţinuţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici