- Home
- Externe
- NEW YORK, (09.05.2013, 13:08)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul clanului Kadhafi ar putea fi un "Nürnberg al Libiei"
Administrarea de către Libia a unor dosare privind procesele unor membri ai clanului Kadhafi ar putea constitui un moment de reper în istoria justiţiei, a afirmat miercuri, la ONU, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda.
Urmărește
343 afișări
Procesul clanului Kadhafi ar putea fi un "Nürnberg al Libiei" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fatou Bensouda a afirmat în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite că biroul său va ancheta în continuare crimele împotriva umanităţii comise atât sub regimul fostului dictator Muammar Kadhafi, cât şi în săptămânile ulterioare îndepărtării sale de la putere. Dar CPI şi Libia îşi dispută dreptul de a judeca acuzaţii.
Administrarea de către Libia a unor dosare ale familiei dictatorului decedat şi principalilor săi susţinători ar putea deveni "un moment la fel de emblematic ca Nürnberg" în istoria justiţiei internaţionale, a adăugat Bensouda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Libia insistă să-l judece ea însăşi pe fiul lui Kadhafi, Seif al-Islam, dar şi pe fostul şef al spionajului libian, Abdullah Senussi. Ambii sunt deţinuţi în Libia, iar CPI i-a inculpat pentru crime împotriva umanităţii.
Biroul procurorului CPI nu este convins că Libia are capacităţile şi voinţa de a-i judeca, potrivit unor diplomaţi, chiar dacă Fatou Bensouda nu a ridicat obiecţii în faţa Consiliului de Securitate.
"Ceea ce se va întâmpla cu acuzaţii libieni va fi o pagină în cărţile de istorie ale justiţiei internaţionale; puţin contează unde se vor desfăşura anchetele şi procesele", a declarat ea.
"Ei vor trebui să fie un exemplu strălucit pentru ceea ce poate fi realizat când oamenii fac efortul de a căuta dreptatea. Acest proces ar putea fi un «Nürnberg al Libiei»" şi ar putea constitui un exemplu pentru generaţiile următoare, a adăugat Bensouda.
CPI va trebui în curând să ia o hotărâre în privinţa acestui dosar, care ar putea fi apoi un precedent.
Această hotărâre "va fixa standardele pentru anii următori cu privire la modul în care Curtea şi statele comunică între ele", a precizat ea.
Pentru a obţine dreptul de a-şi judeca ea însăşi acuzaţii, Libia va trebui să demonstreze judecătorilor CPI că anchetează în aceleaşi cazuri, pentru aceleaşi acuzaţii. Însă biroul condus de Bensouda a anunţat că Libia nu a îndeplinit în totalitate această obligaţie.
"Efectuând o procedură justă şi transparentă împotriva tuturor acuzaţilor, continuând totodată să respecte procedura fixată de CPI, Libia poate deveni un exemplu pentru alte state", a subliniat Bensouda.
Ea a precizat în faţa Consiliului de Securitate că sunt în curs anchete privind crime comise de către susţinătorii lui Kadhafi în săptămânile ulterioare evacuării sale. Un nou dosar ar putea fi deschis în curând.
Bensouda a subliniat, de asemenea, că va ancheta infracţiunile comise de către rebeli.
"Având în vedere numeroasele infracţiuni comise în Libia şi provocările cărora trebuie să le facă faţă noul Guvern, mandatul CPI rămâne esenţial pentru a pune capăt impunităţii în Libia", a concluzionat ea.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe