Procesul de la Teheran, un act împotriva UE, afirmă preşedinţia suedeză a Uniunii

Procesul de la Teheran, în care sunt judecaţi o profesoară universitară franceză şi doi angajaţi locali ai ambasadelor Franţei şi Marii Britanii din Iran, este un act împotriva întregii Uniuni Europene şi va fi "tratat în consecinţă", a declarat sâmbătă preşedinţia suedeză a UE.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Procesul de la Teheran, un act împotriva UE, afirmă preşedinţia suedeză a Uniunii

Clotilde Reiss (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedinţia îşi exprimă preocuparea faţă de procesul aflat în desfăşurare la Teheran în urma alegerilor, incluzând doi angajaţi ai unor ţări membre UE şi un cetăţean UE", a declarat preşedinţia europeană.

"O acţiune împotriva unei ţări, unui cetăţean sau a personalului unei ambasade UE este considerată o acţiune împotriva UE în ansamblul său şi va fi tratată în consecinţă", a adăugat preşedinţia suedeză a UE.

"Uniunea Europeană va urmări atent procesul şi va cere ca persoanele să fie eliberate rapid", adaugă declaraţia.

Conform agenţiilor de presă iraniene, singurele autorizate să relateze de la proces, franţuzoaica Clotilde Reiss, lector la Universitatea din Ispahan, o angajată iraniană a ambasadei Franţei şi un angajat local al ambasadei britanice au fost judecaţi sâmbătă alături de alţi aproximativ zece protestatari, în cadrul unei audieri la care presa străină nu a avut acces.

Aceştia sunt judecaţi de Tribunalul revoluţionar pentru participarea lor la manifestaţiile care au urmat realegerii contestate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad la 12 iunie.

Franţa a cerut sâmbătă "eliberarea imediată" a lui Reiss şi a angajatei locale a ambasadei sale. Parisul consideră că acuzaţiile formulate împotriva lui Reiss, în vârstă de 24 de ani, sunt "lipsite de orice fundament", iar cele împotriva lui Nazak Afshar, angajata ambasadei, sunt "inexistente", afirmă un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Familia lui Nazak Afshar a informat că aceasta deţine cetăţenie franceză şi iraniană.

"Franţa protestează faţă de condiţiile acestei apariţii" în instanţă, mai precizează comunicatul. Ambasada Franţei la Teheran "nu a fost informată în prealabil, nici autorizată să asiste la audiere, conform regulilor internaţionale privind protecţia consulară", adaugă textul. "Deplângem de asemenea faptul că Clotilde Reiss şi Afshar nu au putut fi asistate de un avocat".

Reiss a recunoscut că a informat ambasada Franţei în legătură cu manifestaţiile de la Ispahan

Potrivit agenţiei oficiale IRNA, Reiss a recunoscut sâmbătă la tribunal că a remis un raport ambasadei Franţei la Teheran privind manifestaţiile de la Ispahan, din centrul ţării, care au urmat alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie. "Am scris un raport de o pagină şi l-am remis directorului Institutului francez de cercetare din Iran, care aparţine serviciului cultural al ambasadei Franţei", a precizat Reiss, răspunzându-i judecătorului care o întreba dacă a scris un raport.

Clotilde Reiss "este acuzată că a adunat informaţii şi a încurajat protestatarii", afirma agenţia.

Franţuzoaica în vârstă de 24 de ani, lector la Universitatea din Ispahan, a fost arestată la 1 iulie, în timp ce se pregătea să părăsească Iranul, la sfârşitul contractului său. Ea se află de atunci într-o închisoare din Teheran.

Ministrul britanic de Externe consideră procesul drept o provocare

La rândul său, ministrul britanic al Afacerilor Externe, David Miliband, a calificat sâmbătă drept "provocare" desfăşurarea procesului persoanelor care au luat parte la manifestaţiile postelectorale, după ce a discutat cu omologul său francez, Bernard Kouchner.

"Ne-am reafirmat solidaritatea faţă de această ultimă provocare iraniană", a declarat Miliband într-un comunicat.

Hossein Rassam

"Sunt profund preocupat de acuzaţiile nejustificate lansate astăzi împotriva lui Hossein Rassam (angajatul local al ambasadei britanice-n.r.) la Teheran", a adăugat Miliband. "Hossein este un membru al personalului nostru de la ambasadă care îşi face datoria".

"Acţiunea iraniană împotriva sa, a lui Clotilde Reiss şi a unui membru al personalului ambasadei franceze la Teheran nu sunt decât discreditări suplimentare ale regimului iranian", a continuat el.

Ambasadorul britanic la Teheran i-a prezentat obiecţiile Londrei adjunctului ministrului iranian de Externe, iar directorul politic al Ministerului britanic de Externe a discutat cu ambasadorul iranian la Londra, a precizat Miliband.

Hossein Rasam, care fusese arestat şi apoi eliberat alături de alţi opt angajaţi locali ai ambasadei britanice la Teheran, este acuzat de "spionaj", potrivit IRNA.

Rassam a declarat sâmbătă la tribunal că ambasada le-a cerut angajaţilor săi locali să fie prezenţi la locul protestelor care au urmat scrutinului prezidenţial din 12 iunie, alături de doi diplomaţi britanici, expulzaţi în iunie, a adăugat IRNA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici