Procesul de pace din Ulster trimite o "undă de speranţă" în întreaga lume, apreciază Barack Obama

Preşedintele SUA, Barack Obama, a salutat, luni, la Dublin, vizita istorică, de reconciliere, efectuată săptămâna trecută de regina Elisabeta în Irlanda, şi a subliniat că procesul de pace în Ulster trimite o "undă de speranţă" în întreaga lume, relatează AFP.

Urmărește
12 afișări

"Aş dori să spun poporului irlandez cât de mult am fost încurajaţi de progresele realizate în Irlanda de Nord", a subliniat preşedintele american, la finalul unei întâlniri cu premierul irlandez, Enda Kenny, la Dublin, în cadrul primei etape a turneului de şase zile pe care îl efectuează în Europa.

"Acest lucru înseamnă că pacea este posibilă şi că popoarele care se confruntă de mult timp pot stabili noi relaţii", a adăugat el.

"A o vedea pe Majestatea Sa, Regina Angliei, venind aici, permite o căldură a schimburilor şi cicatrizarea rănilor. A şti că fostul premier Fitzgerald a putut-o vedea pe regină în ţara sa trimite un semnal, nu doar Angliei, nu doar în Irlanda, ci întregii lumi", a continuat Obama.

Garret Fitzgerald, semnatar al unui acord, în 1985, care a deschis calea procesului de pace în Iralanda de Nord, a putut urmări, la televizor, imagini din cadrul vizitei reginei, săptămâna trecută, cu doar câteva ore înainte de moartea sa, la vârsta de 85 de ani, potrivit presei locale.

Vizita Elisabetei a II-a a transmis în lume un semnal echivalent cu ceea ce Robert Kennedy a numit "o undă de speranţă", a apreciat Obama, referindu-se la fostul candidat la preşedinţia americană, asasinat în 1968.

Această declaraţie a putut fi interpretată de unii ca o aluzie la conflictul israeliano-palestinian, chiar dacă preşedintele Barack Obama, care a lansat, recent, un apel la pace în Orientul Mijlociu, nu l-a menţionat în mod explicit.

De asemenea, Obama şi-a exprimat satisfacţia faţă de progresul înregistrat de Irlanda cu privire la ieşirea din criza economică, un "parcurs dificil", dar, pe care, poporul irlandez este capabil să îl ducă la bun sfârşit, a apreciat el.

Preşedintele a insistat asupra "legăturilor de sânge" care unesc ţara sa de Irlanda. Aproape 34 de milioane de americani au origini irlandeze, inclusiv Barack Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici