Summitul NATO de la Bucureşti a fost una din cele mai productive şi deschise reuniuni ale Alianţei şi, în mod clar, cea mai originală, a declarat oficialul american în faţa congresmenilor, făcând referire la decizia care a vizat eforturile Ucrainei şi Georgiei de aderare la blocul militar, adoptată în cursul întâlnirilor informale.
Fried a subliniat că, deşi la summitul de la Bucureşti Alianţa a abordat o serie de provocări la adresa sa, multe dintre acestea urmează să fie soluţionate pe viitor.
Diplomatul american a subliniat că NATO se transformă în pârghia de securitate a comunităţii transatlantice pentru secolul XXI, adaptându-şi capacităţile defensive în funcţie de misiunile sale.
El a precizat că, deşi Kosovo şi-a dobândit independenţa, NATO îşi va continua misiunea în fosta provincie sârbă şi va juca un rol major în înfiinţarea unei forţe kosovare de securitate multietnice şi a unei agenţii civile de monitorizare a acesteia.
Fried a subliniat că trupele ISAF din Afganistan, care rămâne cea mai importantă operaţiune desfăşurată de NATO în prezent, vor fi suplimentate cu 6.000 de militari, după noile contribuţii franceze, georgiene şi cehe şi transferul temporar a 3.500 de puşcaşi marini americani.