- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul lui Anders Behring Breivik, în a treia zi. Extremistul, interogat despre factorii care l-au determinat să comită crimele
Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrarea a 77 de persoane vara trecută în Norvegia, continuă să depună mărturie miercuri, în cea de a treia zi a procesului său, la Oslo. Breivik a refuzat să se exprime asupra contactelor sale cu alţi militanţi naţionalişti care ar fi condus la crearea Cavalerilor Templieri, organizaţia mistică al cărei membru pretinde că este.
Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu vreau să mă exprim cu privire la acest subiect", a repetat Breivik de mai multe ori, ca răspuns la întrebările insistente ale procurorului Inga Bejer Engh.
În manifestul său de 1.500 de pagini difuzat în ziua atacurilor, extremistul de dreapta în vârstă de 33 de ani a declarat că este membru al unei reţele de militanţi naţionalişti, Cavalerii Templieri, pe care ar fi fondat-o împreună cu alte trei persoane la Londra în 2002.
Poliţia norvegiană nu a reuşit să dovedească existenţa acestei reţele.
Miercuri, în faţa tribunalului din Oslo, Breivik s-a limitat să explice că a intrat "accidental" în legătură, pe Internet, cu o persoană din străinătate în 2001, un contact care ar fi fost declanşator pentru înfiinţarea Cavalerilor Templieri.
El a confirmat, de asemenea, că a mers în Liberia pentru a se întâlni cu un militant naţionalist sârb, refuzând să ofere numele acestuia şi motivele întâlnirii, evocând doar un proces de selecţie.
"Nu vreau să furnizez informaţii care ar putea să conducă la alte arestări", a declarat el.
Ca şi în celelalte două zile de proces, Breivik a intrat în sala numărul 250 a Tribunalului din Oslo salutând prin întinderea braţului drept cu pumnul strâns, un salut extremist care reprezintă, în opinia sa, "forţa, onoarea şi contestarea tiranilor marxişti din Europa".
Marţi, timp de 75 de minute, dureroase pentru supravieţuitori şi familiile celor 77 de victime care au fost nevoiţi să îl asculte, acuzatul a citit o declaraţie în care a încercat să îşi explice gestul "incredibil de atroce, dar necesar", precizând că, dacă ar fi cazul, l-ar repeta.
"Atacurile de la 22 iulie au fost atacuri preventive destinate protejării populaţiei autohtone a Norvegiei, a norvegienilor puri, a culturii noastre. Nu pot, ca atare, să îmi recunosc vinovăţia", a declarat Breivik, în cadrul unei intervenţii de peste o oră, deşi Curtea îi acordase 30 de minute, pentru a evita un discurs de propagandă. El şi-a încheiat intervenţia cerând să fie achitat.
Principala întrebare a procesului, care urmează să dureze zece săptămâni, vizează sănătatea mintală a acuzatului.
Considerat psihotic, deci lipsit de responsabilitate penală, de un prim raport psihiatric realizat anul trecut, acuzatul a fost declarat, ulterior, de către o contraexpertiză ale cărei rezultate au fost publicate pe 10 aprilie, sănătos din punct de vedere psihic
Însă cei cinci judecători sunt cei care vor lua o hotărâre cu privire la această problemă delicată, prin verdictul lor, aşteptat în iulie.
În cazul în care Breivik este recunoscut drept responsabil din punct de vedere penal, el riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care poate fi prelungită, ulterior, atât timp cât acesta va fi considerat periculos.
În caz contrar, el va fi supus unui tratament psihiatric, într-o instituţie închisă, posibil pe viaţă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO