Procesul lui Bradley Manning a fost amânat pentru iunie 2013

Procesul la Curtea marţială al militarului Bradley Manning, care riscă închisoarea pe viaţă în cazul celei mai importante scurgeri de documente clasificate din istoria americană, a fost amânat, miercuri, pentru iunie 2013.

Urmărește
150 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Bradley Manning a fost amânat pentru iunie 2013

Bradley Manning (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul audierii preliminare la baza militară Fort Meade (Maryland, est), judecătoarea militară Denise Lind a citat data de 3 iunie 2013.

Unul dintre procurorii militari a explicat că apărarea trebuia să finalizeze anumite audieri cu privire la informaţii clasificate, iar Guvernul va avea nevoie de un răgaz de 60 de zile pentru a le examina şi răspunde.

Data procesului, stabilită iniţial pentru 6 martie, va fi hotărâtă la 16 ianuarie. Noi audieri, pentru a stabili modalităţile de organizare a procesului, sunt programate în februarie şi în mai.

Nathan Fuller, un purtător de cuvânt al Reţelei de susţinere a lui Bradley Manning, a subliniat că "astfel se vor face peste trei ani de când (militarul) aşteaptă în închisoare". El a calificat ca "ridicolă întârzierea considerabilă" între arestarea fostului analist de informaţii din Irak, în mai 2010, şi prima înfăţişare, în decembrie 2011.

Militarul în vârstă de 25 de ani riscă pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru "colaborare cu inamicul", cel mai grav capăt de acuzare dintre cele 22.

Avocatul său David Coombs a depus miercuri un proiect de acord privind recunoaşterea vinovăţiei, "revizuit", care va fi examinat în februarie şi care acoperă 14 învinuiri, pasibile cu un total de 20 de ani de închisoare.

În acest proiect, capetele de acuzare au fost reformulate cu scopul de a reduce pedeapsa. Dar învinuirile cele mai grave, între care "colaborarea cu inamicul", nu mai apar în această propunere. Manning intenţionează să pledeze nevinovat pentru opt învinuiri, care vor trebui probate la proces, a anunţat un expert juridic din cadrul armatei.

Manning este acuzat că a transmis site-ului WikiLeaks, în perioada noiembrie 2009-mai 2010, documente militare americane privind războaiele din Irak şi Afganistan, dar şi 260.000 de telegrame aparţinând Departamentului de Stat.

Pentru a releva impactul acestei surgeri de informaţii asupra diplomaţiei mondiale, un procuror a solicitat miercuri să fie prezentată la proces o scrisoare a lui Osama ben Laden, confiscată după raidul asupra buncherului său, în mai 2011, în care liderul Al-Qaida cere să obţină informaţiile publicate de către WikiLeaks.

Guvernul a reclamat, de asemenea, un exemplar din 2010 al revistei Inspire, apropiată de Al-Qaida, în care se făcea referire la WikiLeaks.

Apărarea a citat martori care vor demonstra, în opinia ei, că scurgerea de informaţii nu a provocat pagubele avansate de către Guvern. Astfel, fostul procuror de la Guantanamo Bay (Cuba) urmează să afirme că dosarele unor deţinuţi transmise către WikiLeaks "nu au fost deosebit de sensibile" şi nu mai erau "actualizate". De asemenea, expertul Yochai Benkler urmează să arate că, la vremea respectivă, site-ul WikiLeaks nu era "considerat un inamic al Statelor Unite, ci o organizaţie media legitimă", la fel ca New York Times.

Marţi, judecătoarea a acceptat să reducă pedeapsa posibilă a lui Manning cu aproape patru luni, din cauza condiţiilor de detenţie prea "riguroase" de la închisoarea militară din Quantico.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici