Procesul Vatileaks: Majordomul Papei Benedict, audiat. Acesta prezintă pentru prima dată propria versiune asupra faptelor

Audierea în timpul căreia majordomul Papei Benedict al XVI-lea, Paolo Gabriele, va compărea pentru "furt în formă agravată", în cadrul răsunătorului proces Vatileaks, a început marţi la tribunalul Vaticanului, a anunţat Sfântul Scaun.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Procesul Vatileaks: Majordomul Papei Benedict, audiat. Acesta prezintă pentru prima dată propria versiune asupra faptelor

Procesul Vatileaks: Majordomul Papei Benedict, audiat. Acesta va prezintă pentru prima dată propria versiune asupra faptelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Audierea a început în jurul orei 09.15 (10.15 ora României), a anunţat un oficial din cadrul serviciului de presă al Vaticanului, fără să ofere detalii.

La fel ca la deschiderea procesului, sâmbătă, aparatele de fotografiat şi camerele de luat vederi sunt interzise, singurele imagini disponibile fiind cele transmise de Vatican şi doar un grup restrâns de jurnalişti a fost admis în interiorul tribunalului, situat în spatele bazilicii Sfântul Petru. Aceştia nu pot transmite de la audiere decât la încheierea acesteia.

Aceasta va fi prima dată când majordomul va enunţa public propria versiunea asupra faptelor de la arestarea sa la 23 mai. El va trebui să explice cum şi de ce a sustras sute de documente confidenţiale ale Papei pentru a le transmite jurnalistului Gianluigi Nuzzi.

Acesta din urmă le-a publicat într-o carte intitulată "Sua santità" ("Sanctitatea sa"), care dezvăluie intrigile şi animozităţile violente, în special împotriva numărului doi în ierarhia Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone.

Documentele confiscate în apartamentele majordomului - din Vatican şi Castel Gandolfo - au umplut nu mai puţin de 82 de cutii.

În faţa judecătorilor de instrucţie, majordomul, în vârstă de 43 de ani şi considerat un angajat modern, şi-a recunoscut faptele. El a explicat că a acţionat pentru a dezvălui "răul şi corupţia" din cadrul Vaticanului. Crezându-se mandat de Sfântul Duh, el considera că Papa nu este suficient de informat şi vroia să readucă Biserica pe calea cea dreaptă.

Într-un interviu televizat acordat în obscuritate în februarie, Gabriele a afirmat că circa 20 de persoane din interiorul Vaticanului sunt implicate în Vatileaks.

Dar pentru moment nu a apărut niciun nume, cu excepţia celui al unui informatician, urmărit pentru "complicitate". Totuşi, rolul acestuia este considerat secundar, iar magistraţii au decis să separe procesul lui de cel al principalului protagonist.

Judecătorii au afimat, în schimb, că îl vor chema să depună mărturie pe secretarul particular al Papei, monseniorul Georg Gänswein, în vârstă de 56 de ani, considerat de unii ca eminenţa gri a Papei. Superiorul direct al majordomului, el a fost cel care, alertat de jandarmeria vaticană, l-a deconspirat în mai.

Paolo Gabriele riscă până la patru ani de închisoare, dar ar putea beneficia de o graţiere papală.

Sâmbătă, Nuzzi a difuzat pe Twitter un mesaj de susţinere a lui Gabriele: "succes, bravule Paoletto, nu trebuie lăsat singur".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici