- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (20.10.2015, 07:47)
- Ioana Bojan
Procurorii moldoveni iniţiază sechestrul asupra bunurilor lui Filat, cinci maşini fiind ridicate
Procurorii moldoveni au anunţat că au iniţiat procedura de punere sub sechestru a bunurilor fostului premier Vlad Filat, cinci autoturisme de lux, menţionate în autodenunţul lui Ilan Shor, fiind deja aduse la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).
Urmărește
1942 afișări
Procurorii moldoveni iniţiază sechestrul asupra bunurilor lui Filat, cinci maşini fiind ridicate (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Cinci automobile Toyota Land Cruiser, Mercedes S-Klasse, Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne şi Mercedes Viano, aparţinând politicianului Vlad Filat, au fost ridicate în cadrul dosarului instrumentat de procurori şi aduse luni în curtea CNA, informează Unimedia.info.
"Maşinile nu sunt sub sechestru. Ele au fost ridicate şi aduse la CNA în cadrul dosarului penal pentru a fi folosite în calitate de probe, având statut de corpuri delicte. Pentru a fi puse sub sechestru trebuie să fie demonstrat că acestea constituie probe în cadrul dosarului", a precizat ofiţerul de presă al CNA, Angela Starinschi.
Aceste automobile figurează în mărturiile controversatului om de afaceri Ilan Shor, în prezent primar al oraşului Orhei, depuse săptămâna trecută la Procuratura Generală, notează site-ul Moldova.org.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Veşti bune pentru români: A crescut nivelul deducerii personale
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
"La solicitarea lui V. Filat, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, erau procurate automobile de model Mercedes Viano, de care el se foloseşte şi în acest moment şi care este înregistrat pe numele companiei Dufremall, două maşini Volkswagen Touareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser şi altele care au fost înregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc", scrie în autodenunţul lui Shor.
De altfel, procurorii moldoveni au anunţat luni că a fost iniţiată procedura de punere sub sechestru a bunurilor care aparţin fostului lider al PLDM Vlad Filat, relatează site-ul Prime.md.
Procurorii anticorupţie au afirmat de asemenea că au găsit, în timpul percheziţiilor la domiciliul fostului premier Vlad Filat, acte care ar confirma parţial acuzaţiile descrise în denunţul lui Shor.
"Am depistat la domiciliul lui Vladimir Filat acte care atestă o legătură incontestabilă asupra obiectului pe care îl documentăm, prin care se confirmă în mare parte acel autodenunţ şi prin care se face o legătură cauzală cu fraudele de la Banca de Economii şi celelalte două bănci", a declarat procurorul Adriana Beţişor.
Printre actele ridicate s-ar găsi şi documente secrete de la mai multe instituţii de stat.
"Depistate acte brief secret de la diferite instituţii publice. Şi alte note informative ce ţin de protestele din centrul capitalei, din care rezultă filarea mai multor persoane, inclusiv a unor politicieni", a spus procurorul Adriana Beţişor.
Între timp, oamenii legii i-au audiat pe primarul oraşului Orhei Ilan Shor, fostul premier Iurie Leancă şi şeful Serviciului Vamal Tudor Baliţchi.
Ofiţerii, însă, au refuzat, deocamdată, să spună ce au declarat aceştia. Adriana Beţişor a explicat de ce nu a fost reţinut şi Ilan Shor, pentru dare de mită.
"Potrivit prevederilor legale, această persoană, ca orice altă persoană, care face un autodenunţ asupra unei infracţiuni de corupere, legislaţia Republicii Moldova îl eliberează de răspundere penală. Asta nu înseamnă că în restul cauzelor penale, unde dânsul este bănuit şi are măsură preventivă aplicată, nu va fi tras la răspundere penală", a adăugat procurorul.
Vlad Filat, acuzat de fraudă bancară şi luare de mită, a fost reţinut joi seară, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional moldovean Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Parlamentul de la Chişinău a decis suspendarea imunităţii sale juridice.
El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminică şi riscă până la 15 ani de închisoare pentru corupţie şi fraude în sistemul bancar.
Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunităţii fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM).
În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.
Citeşte şi: ANALIZĂ: Vlad Filat, între acuzaţii de corupţie şi lupta pentru integrarea europeană a Republicii Moldova - FOTO, VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Armata germană va crea o nouă divizie dedicată exclusiv apărării teritoriale. Aceasta va aduce sub comanda sa toate unitățile de rezervă existente
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: DOSARUL lui Vlad Filat: Ilan Shor, audiat de procurori. Omul de afaceri, absolvit de orice răspundere penală, afirmă procurorul de caz / Ridicarea imunităţii fostului premier, contestată
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe