Procurorul din Washington analizează rolul lui Donald Trump în declanşarea violenţelor de la Capitoliu

  • Procurorul din Washington D.C. analizează rolul lui Donald Trump în declanşarea violenţelor de la sediul Congresului
  • Procurorul Michael Sherwin: "Analizăm toţi actorii implicaţi"
  • Liderii Partidului Democrat cer demiterea urgentă a preşedintelui Donald Trump
Urmărește
1097 afișări
Imaginea articolului Procurorul din Washington analizează rolul lui Donald Trump în declanşarea violenţelor de la Capitoliu

Procurorul din Washington analizează rolul lui Donald Trump în declanşarea violenţelor de la Capitoliu

Procurorul interimar din Washington D.C., Michael Sherwin, a declarat joi seară că verifică rolul tuturor persoanelor implicate în protestele violente produse la sediul Congresului, inclusiv posibila contribuţie a preşedintelui SUA în exerciţiu, Donald Trump.

Procurorul Michael Sherwin a explicat că verifică dacă cineva a jucat un "rol auxiliar" în evenimentele violente produse miercuri seară. Întrebat în mod specific dacă acest lucru înseamnă inclusiv analizarea discursului în care Donald Trump şi-a îndemnat susţinătorii "să lupte mult mai puternic", Michael Sherwin a precizat, conform postului CNN şi cotidianului Financial Times: "Analizăm toţi actorii implicaţi. Iar dacă cineva a avut vreun rol şi dacă dovezile întrunesc elementele unei infracţiuni, vor fi inculpaţi".

Procurori federali din Washington au întocmit deja 15 dosare penale după violenţele de la Capitoliu. Cele mai multe acuzaţii se referă la intrarea neautorizată în sediul Congresului şi la deţinerea de arme de foc.

Senatorul Chuck Schumer, liderul grupului Partidului Democrat din Senatul SUA, a cerut demiterea urgentă din funcţie a preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, acuzat că a instigat protestatarii să pătrundă cu forţa în sediul Congresului. Preşedintele Donald Trump "nu trebuie să mai rămână în funcţie nici o zi. Cel mai rapid şi eficient mod - poate fi aplicat astăzi - de înlăturare din funcţie a preşedintelui ar fi ca vicepreşedintele să invoce imediat Amendamentul 25" al Constituţiei. "Dacă vicepreşedintele sau alţi membri ai Cabinetului refuză să intervină, trebuie convocat Congresul pentru inculparea preşedintelui în vederea demiterii", a subliniat Chuck Schumer, unul dintre liderii Partidului Democrat.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a încercat să îl contacteze joi seară pe vicepreşedintele Mike Pence, pentru a-i cere să activeze Amendamentul 25, dar cei doi oficiali nu au discutat încă, au declarat surse politice de la Washington citate de CNN.

Amendamentul constituţional 25 poate fi activat prin votul majorităţii membrilor Cabinetului prezidenţial în cazul în care preşedintele nu îşi mai poate exercita atribuţiile din cauze medicale sau de altă natură. Vicepreşedintele SUA devine preşedinte scurt timp într-o astfel de situaţie.

Numeroşi politicieni din Partidul Democrat au cerut, după violenţele din Congres, iniţierea unei noi proceduri pentru demiterea preşedintelui Donald Trump, dar, în contextul în care mandatul său se încheie pe 20 ianuarie, acţiunea politică este improbabilă. Demiterea lui Donald Trump este solicitată de mulţi membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor, dar şi de senatorul Ed Markey şi de guvernatorul statului Illinois, Jay R. Pritzker. De asemenea, un politician republican, Phil Scott, guvernatorul statului Vermont, cere iniţierea procedurii pentru demiterea lui Donald Trump.

"În pofida tentativei conspiraţioniste de înlăturare a sistemului nostru democratic, noi, membrii Congresului, ne vom îndeplini obligaţia de a asigura că voinţa poporului şi integritatea democraţiei sunt susţinute. Dar următoarele zile şi săptămâni rămân periculoase. Donald Trump este un trădător al ţării şi al Constituţiei. Trebuie înlăturat din funcţie şi oprit să mai pericliteze ţara şi poporul", a declarat Katherine Clark, asistent al preşedintelui Camerei Reprezentanţilor.

În contextul în care mandatul lui Donald Trump se încheie pe 20 ianuarie, procedura de inculpare a preşedintelui în scopul demiterii este improbabilă, iar votul în Senat este aproape imposibil.

Donald Trump a fost deja vizat de o procedură de inculpare în vederea demiterii în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Senatul SUA a respins cererea Camerei Reprezentanţilor privind demiterea preşedintelui.

Congresul SUA a validat, joi dimineaţă, victoria politicianului democrat Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

După actele de violenţă comise de simpatizanţi ai lui Donald Trump la Capitoliu, preşedintele în funcţie a dat asigurări că va permite transferul puterii pe 20 ianuarie. "Deşi sunt în dezacord total cu rezultatul scrutinului prezidenţial, iar datele îmi confirmă poziţia, totuşi va exista o tranziţie ordonată a puterii pe 20 ianuarie. Eu am spus mereu că vom continua lupta pentru a ne asigura că sunt numărate voturile exprimate legal. Deşi acesta este sfârşitul celui mai impresionant prim mandat prezidenţial din istorie, este doar începutul luptei noastre de a face America din nouă măreaţă!", a transmis Donald Trump printr-un comunicat difuzat de Dan Scavino, membru al echipei de comunicare de la Casa Albă.

Patru persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite în cursul violenţelor produse în sediul Congresului SUA. Cel puţin 52 de de protestatari au fost reţinuţi.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici