Procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional: Să se facă dreptate pentru crimele comise în Siria

Cei care se fac vinovaţi de atrocităţile comise în Siria trebuie aduşi în faţa justiţiei, a îndemnat vineri Serge Brammertz, procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în contextul în care marţi se împlinesc şase ani de război, relatează AFP online.

Urmărește
779 afișări
Imaginea articolului Procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional: Să se facă dreptate pentru crimele comise în Siria

Procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional: Să se facă dreptate pentru crimele comise în Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"În calitate de procuror internaţional şi de persoană care crede în justiţie, (cred că) este evident că, mai devreme sau mai târziu, va trebui să se facă dreptate pentru crimele comise în Siria", a declarat Brammertz într-un interviu pentru AFP.

"În Siria există deja mai multe victime decât în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, pentru care a fost creat un Tribunal, care funcţionează de peste 20 de ani", a adăugat el.

Războiul din Siria a început pe 15 martie 2011, când, în urma "Primăverii Arabe", manifestaţii de mică amploare au fost dispersate în mod violent - la Damasc - de regimul impus cu o mână de fier, în urmă cu 45 de ani, de către Hafez al-Assad, şi menţinut ulterior de către fiul său, Bashar.

Această revoltă paşnică, prin care sirienii cereau reforme politice, s-a transformat treptat într-un război tot mai complex, odată cu ascensiunea unor grupări jihadiste şi intrarea în joc a unor actori externi. Conflictul s-a soldat cu peste 270.000 de morţi şi a determinat jumătate din populaţie să fugă din ţară.

Voturi de veto ale Moscovei şi Beijingului

Culegerea unor probe va fi "un exerciţiu foarte, foarte dificil", a recunoscut procurorul, evocând obstacole într-o misiune pe teren.

Comisia ONU de anchetă recomanda într-un raport, la sfârşitul lui februarie, ca justiţia să constituie un element esenţial în procesul de pace, dând asigurări că în ţară sunt comise în continuare, în nod regulat, crime de război.

Un proiect francez de rezoluţie ONU - care prevedea sesizarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crime comise în Siria - a fost respins prin voturi de veto de către Moscova şi Beijing în mai 2014.

TPI a fost creat în 1993, în timp ce războaiele din Balcani erau în desfăşurare, cu scopul aducerii în faţa justiţiei a celor care se fac cel mai vinovaţi de atrocităţile comise.

Peste 140.000 de persoane au fost ucise în aceste războaie, care au provocat, de asemenea, exodul a peste patru milioane de oameni.

Tribunalul urmează să prezinte, pe 24 martie, hotărârea cu privire la liderul politic al etnicilor sârbi din Bosnia Radovan Karadzic. El este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Brammertz a refuzat să se pronunţe în legătură cu o posibilă modalitate de funcţionare a unui tribunal sirian, însă a apreciat că o asemenea construcţie este necesar să aibă la bază o "abordare în care există un control naţional cu implicarea comunităţii internaţionale".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici