- Home
- Externe
- HAGA, (12.03.2016, 07:38)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional: Să se facă dreptate pentru crimele comise în Siria
Cei care se fac vinovaţi de atrocităţile comise în Siria trebuie aduşi în faţa justiţiei, a îndemnat vineri Serge Brammertz, procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în contextul în care marţi se împlinesc şase ani de război, relatează AFP online.
Urmărește
779 afișări
Procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional: Să se facă dreptate pentru crimele comise în Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
"În calitate de procuror internaţional şi de persoană care crede în justiţie, (cred că) este evident că, mai devreme sau mai târziu, va trebui să se facă dreptate pentru crimele comise în Siria", a declarat Brammertz într-un interviu pentru AFP.
"În Siria există deja mai multe victime decât în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, pentru care a fost creat un Tribunal, care funcţionează de peste 20 de ani", a adăugat el.
Războiul din Siria a început pe 15 martie 2011, când, în urma "Primăverii Arabe", manifestaţii de mică amploare au fost dispersate în mod violent - la Damasc - de regimul impus cu o mână de fier, în urmă cu 45 de ani, de către Hafez al-Assad, şi menţinut ulterior de către fiul său, Bashar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Această revoltă paşnică, prin care sirienii cereau reforme politice, s-a transformat treptat într-un război tot mai complex, odată cu ascensiunea unor grupări jihadiste şi intrarea în joc a unor actori externi. Conflictul s-a soldat cu peste 270.000 de morţi şi a determinat jumătate din populaţie să fugă din ţară.
Voturi de veto ale Moscovei şi Beijingului
Culegerea unor probe va fi "un exerciţiu foarte, foarte dificil", a recunoscut procurorul, evocând obstacole într-o misiune pe teren.
Comisia ONU de anchetă recomanda într-un raport, la sfârşitul lui februarie, ca justiţia să constituie un element esenţial în procesul de pace, dând asigurări că în ţară sunt comise în continuare, în nod regulat, crime de război.
Un proiect francez de rezoluţie ONU - care prevedea sesizarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crime comise în Siria - a fost respins prin voturi de veto de către Moscova şi Beijing în mai 2014.
TPI a fost creat în 1993, în timp ce războaiele din Balcani erau în desfăşurare, cu scopul aducerii în faţa justiţiei a celor care se fac cel mai vinovaţi de atrocităţile comise.
Peste 140.000 de persoane au fost ucise în aceste războaie, care au provocat, de asemenea, exodul a peste patru milioane de oameni.
Tribunalul urmează să prezinte, pe 24 martie, hotărârea cu privire la liderul politic al etnicilor sârbi din Bosnia Radovan Karadzic. El este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.
Brammertz a refuzat să se pronunţe în legătură cu o posibilă modalitate de funcţionare a unui tribunal sirian, însă a apreciat că o asemenea construcţie este necesar să aibă la bază o "abordare în care există un control naţional cu implicarea comunităţii internaţionale".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate