Prodi: Vă pot garanta că în Italia nu există xenofobie

Premierul Italiei, Romano Prodi, susţine, într-un interviu difuzat de TVR, că poporul italian nu este absolut deloc xenofob şi subliniază că decretul-lege privind siguranţa publică nu îi vizează doar pe români, ci pe toţi aceia care pot provoca situaţii periculoase, grave.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Prodi: Vă pot garanta că în Italia nu există xenofobie

Prodi: Vă pot garanta că în Italia nu există xenofobie

Între cum vor evolua relaţiile româno-italiene, Prodi afirmă că poporul român şi poporul italian sunt legate între ele, sunt popoare înfrăţite.

"Toată lumea din România ştie că eu, în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, am acţionat pentru ca România să intre în UE cu obligaţiile sale, dar şi cu toate drepturile sale, şi nu am schimbat nici măcar o virgulă. Asta trebuie să se ştie. Există şi interese economice, dar, înaintea acestora, sunt legături de limbă, de istorie, de simpatie. Acestea rămân şi vor trebui strânse în viitor", adaugă Romano Prodi.

El susţine că "poporul italian nu este absolut deloc un popor xenofob". Premierul italian menţionează însă că au existat numeroase episoade de tensiune, de delicvenţă, care au dus la stări de iritare, la momente de duritate.

"Dar eu vă pot garanta că în Italia nu există xenofobie", subliniază Prodi.

Şeful Cabinetului de la Roma mai precizează că hotărârea luată nu îi priveşte doar pe români, ci "pe toţi aceia care pot provoca situaţii periculoase, grave, şi care, prin urmare, pot fi expulzaţi".

"Ideea e următoarea, şi vreau să fiu foarte clar. Un lucru pe care nu l-am citit în presa internaţională. Noi elaboraserăm deja, după efectuarea unor studii îndelungate, un proiect de lege referitor la aceste teme, care respecta toate normele europene şi de drept internaţional. Apoi, după tensiunile care au urmat agresiunii asupra doamnei Reggiani, am luat, pur şi simplu, un capitol din acest proiect de lege, şi l-am supus spre aprobare, în mod rapid, ca decret. Dar nu am schimbat legislaţia noastră şi nu îi priveşte numai pe români, ci pe orice persoană care săvârseşte acte ce pot fi considerate periculoase. Apoi este prevăzut apelul la judecător, prin urmare sunt respectate toate normele internaţionale", explică Prodi.

Întrebat de ce acest decret a fost adoptat în regim de urgenţă, el răspunde: "Pentru că s-a creat o mare panică socială, şi tocmai pentru a evita ca acest lucru să dea naştere la tensiuni în toată ţara, la ciocniri care se răspândesc şi care, în mod artificial, pot da naştere la xenofobie, am luat această decizie care a calmat situaţia".

Romano Prodi menţionează că, după adoptarea decretului, nu au urmat expulzări în masă. "E vorba de un număr redus de persoane, aseară fiind vorba de 28 de cazuri în toată ţara, în Italia numărul imigranţilor depăşind trei milioane. Tocmai pentru că, pe de o parte, le dăm dreptate cetăţenilor noştri în privinţa respectării generale a legii, iar pe de altă parte, facem acest lucru în conformitate cu normele juridice", afirmă el.

Romano Prodi mai precizează că Italia nu are legi speciale pentru nicio minoritate de niciun fel.

"Dimpotrivă, aş dori să spun că Europa este o uniune de minorităţi, cu toţii suntem minorităţi şi toţi suntem egali în Europa. În ceea ce priveşte problema romilor, vom lucra împreună cu voi, tocmai pentru a lua o serie de măsuri sociale, care să transforme această situaţie atât de complicată într-una mai abordabilă şi mult mai uşoară din punct de vedere uman. Acesta este obiectivul nostru", adaugă premierul italian.

Referindu-se la scrisoarea pe care a trimis-o împreună cu premierul Tăriceanu Comisiei Europene, Romano Prodi precizează că documentul se referă la o problemă foarte dificilă. "Europa trebuie să ne ajute în privinţa controlului frontierelor, iar acolo unde acest control există, în privinţa măsurilor cu caracter social, pentru a face faţă celor mai dificile situaţii, în privinţa ajutoarelor regionale, atunci când aceste probleme de emigrare sunt mai puternice. Pentru că tocmai aceste mişcări, aceste mari migrări, sunt migrări europene şi, prin urmare, nu privesc doar statele respective, ci întregul continent. Şi cred că este necesară o politică europeană comună, juridică şi socială", afirmă premierul italian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici