Semnarea a avut loc în cursul unei ceremonii organizate la Palatul Prezidenţial din Varşovia.
„Schimbarea deciziei poporului irlandez a determinat reînvierea Tratatului şi înlăturarea obstacolelor în calea ratificării„, a declarat Kaczinsky.
„Astăzi este o zi foarte importantă pentru istoria Poloniei şi a Uniunii Europene„, a adăugat el.
După aprobarea Tratatului la referendumul de săptămâna trecută din Irlanda şi semnarea acestuia de către Lech Kaczynski, Cehia a rămas singurul stat membru UE care nu a încheiat încă ratificarea.
Aprobat de cele două Camere ale Parlamentului, documentul mai trebuie semnat de preşedintele Vaclav Klaus, care a refuzat să precizeze dacă va semna sau nu Tratatul. Curtea Constituţională, sesizată de un grup de senatori liberali, i-a cerut să amâne semnarea până când va anunţa o decizie privind conformitatea documentului cu Constituţia cehă.
În plus, Klaus a cerut vineri o derogare pentru Cehia în privinţa Cartei drepturilor fundamentale, document-anexă la Tratatul de la Lisabona. Derogarea ar urma să împiedice restituirea bunurilor germanilor din Sudeţi, confiscate după al Doilea Război Mondial în baza decretelor semnate de preşedintele cehoslovac Edvard Benes. Decretele Benes au dus la confiscarea bunurilor şi expulzarea din Cehoslovacia a trei milioane de germani din Sudeţi, sub acuzaţia colectivă de colaborare cu regimul nazist.