Producătorii de cafea se confruntă cu riscuri din cauza noii legi UE privind defrişările

  • Noua lege a UE privind defrişările (EUDR), care intră în vigoare pe 30 decembrie 2024, ar putea afecta exporturile de cafea către UE din cauza cerinţelor stricte de trasabilitate.
  • Producătorii de cafea riscă să fie excluşi de pe piaţa UE din cauza noii legi privind defrişările, în absenţa unor instrucţiuni clare de conformare din partea Comisiei Europene.
  • Organizaţiile de mediu sunt sceptice faţă de abordările propuse pentru conformitate, temându-se de posibile breşe în respectarea cerinţelor stricte ale noii legislaţii.
Urmărește
1674 afișări
Imaginea articolului Producătorii de cafea se confruntă cu riscuri din cauza noii legi UE privind defrişările

Producătorii de cafea se confruntă cu riscuri din cauza noii legi UE privind defrişările

O nouă lege privind defrişările, care va intra în vigoare pe 30 decembrie 2024, ar putea avea un impact semnificativ asupra producătorilor de cafea din întreaga lume, în special asupra celor care exportă către Uniunea Europeană (UE), scrie Financial Times. Legea, cunoscută sub numele de Regulamentul UE privind defrişările (EUDR), vizează produse precum cafeaua, cacao şi uleiul de palmier, impunând ca aceste produse să nu provină din zone defrişate. Cu toate acestea, din cauza lipsei unor instrucţiuni clare din partea Comisiei Europene, producătorii de cafea şi companiile se tem de perturbări în lanţurile lor de aprovizionare.

JDE Peets, una dintre cele mai mari companii de cafea şi ceai din lume, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la incertitudinea legată de noile reguli. Directorul global de aprovizionare cu cafea şi ceai al companiei, Christopher Beath, a subliniat că sectorul a investit semnificativ în pregătirea pentru această legislaţie, dar lipsa unor îndrumări oficiale a lăsat companiile nesigure dacă interpretează corect cerinţele. Beath a avertizat că, fără o amânare de cel puţin un an, unele ţări ar putea fi temporar excluse de pe piaţa UE.

Problema principală se referă la respectarea cerinţelor de trasabilitate. Noua lege impune ca fiecare transport de cafea să poată fi urmărit până la parcela specifică de teren, unde a fost cultivată. Acest nivel de precizie urmăreşte prevenirea amestecării cafelei provenite din zone defrişate cu boabe conforme. Enveritas, o organizaţie non-profit care colaborează cu producătorii de cafea din ţări precum Etiopia şi Uganda, utilizează imagini din satelit pentru a cartografia zonele defrişate. Totuşi, abordarea sa la nivel de ţară sau regiune ar putea să nu corespundă cerinţelor stricte de trasabilitate ale EUDR.

Deşi Enveritas şi-a ajustat modelul pentru a se concentra pe cooperative şi comunităţi mai mici, grupurile de mediu rămân sceptice. Fern, un ONG care monitorizează politicile UE în domeniul pădurilor, şi-a exprimat îngrijorarea că această abordare ar putea permite existenţa unor breşe în respectarea regulilor. Reprezentanta Fern, Julia Christian, a subliniat că companiile ştiau de mai mulţi ani de această reglementare şi i-a criticat pe cei care acum fac presiuni asupra legiuitorilor pentru a amâna implementarea.

În ciuda acestor provocări, Bruxelles-ul urmează să introducă în curând un sistem online de conformitate şi ar putea amâna introducerea unui sistem tip ”semafor” care să evalueze nivelul de risc al produselor din diferite ţări. Cu toate acestea, ţările exportatoare, precum Brazilia, şi-au exprimat deja frustrarea, descriind legea ca fiind unilaterală şi punitivă.

Impactul mai larg al legii rămâne incert, cu mari actori din industriile cafelei, cacauei şi uleiului de palmier care solicită o amânare pentru a evita perturbările.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici