Producătorii de creveţi din SUA solicită daune după scufundarea platformei petroliere
Reclamaţia colectivă a fost depusă miercuri seara, pentru „neglijenţă” şi „poluare”, fiind vizată compania BP, cea care administra platforma Deepwater Horizon. Sunt vizate şi alte comapanii, Transocean, proprietarul platformei, şi Cameron, cea care a fabricat sistemele de evitare a exploziilor.
„Incendiul şi explozia platformei Deepwater Horizon, scufundarea acesteia şi mareea neagră care a urmat au fost cauzate de neglijenţa acestor companii, ceea ce le face responsabile în totalitate. Prejudiciile şi daunele materiale suferite au fost cauzate de încălcarea a numeroase reglementări”, se arată în reclamaţie.
Producătorii argumentează că din cauza acestei situaţii nu pot utiliza resursele naturale necesare activităţilor pe care le desfăşoară.
„Nivelul compensaţiilor financiare va trebui stabilit în cursul unui proces, dar nu va putea fi mai mic de cinci milioane de dolari”, adaugă reclamanţii.
Platforma Deepwater Horizon, aparţinând companiei Transocean, conţinea 2,6 milioane de litri de petrol şi extrăgea 1,27 milioane de litri pe zi. Platforma petrolieră s-a scufundat joia trecută în apropierea coastelor Statelor Unite, după o explozie şi un incendiu produse pe 20 aprilie. La o săptămână de la accident, 11 persoane sunt în continuare dispărute, iar şansele de găsire sunt nule.