Produse alimentare contaminate din cauza exploziei de la Cernobîl, în Ucraina

Mai multe produse alimentare puse în vânzare pe pieţele din nordul Ucrainei sunt în continuare contaminate radioactiv, la 25 de ani de la catastrofa produsă la centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat marţi organizaţia ecologistă Greenpeace.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Produse alimentare contaminate din cauza exploziei de la Cernobîl, în Ucraina

Produse alimentare contaminate din cauza exploziei de la Cernobîl, în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Niveluri mari de cesiu 137, element radioactiv cu timp de înjumătăţire mare, au fost depistate pe mai multe eşantioane de lapte, ciuperci uscate şi bace, aflate la vânzare în pieţele săteşti din regiunile Jitomir şi Rivne (nord), potrivit unui studiu Greenpeace prezentat la Kiev.

Nivelul de radioactivitate este mai ridicat în regiunea Rivne deoarece solul bogat în turbă şi mlăştinos transmite mai uşor particulele radioactive plantelor, potrivit aceleiaşi surse.

"Analizele periodice ale alimentelor (din aceste regiuni) au fost suspendate în urmă cu doi ani", a declarat autorul studiului, Irina Labunska, cercetătoare în cadrul Greenpeace la Universitatea Exeter (sud-vestul Angliei).

"Dar cesiul 137 reprezintă în continuare o ameninţare pe termen lung pentru sănătatea oamenilor. Este absolut prematur să pui capăt programului de control", a subliniat ea.

În satele sărace din nordul ţării, fermierii îşi duc vacile la păscut pe izlazuri contaminate sau adună ciuperci şi bace cu urme radioactive, pe care le vând apoi pe pieţele locale, potrivit Greenpeace.

Studiul Greenpeace a fost realizat în martie pe un eşantion de 114 produse alimentare luate din regiunile Jitomir şi Rivne şi o a treia regiune, necontaminată, pentru comparaţie.

Analiza a fost publicată cu puţin timp înainte de împlinirea a 25 de ani de la explozia de la centrala Cernobîl, considerată cea mai gravă catastrofă din domeniul nuclear civil.

La 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, în apropierea frontierei ruse şi belaruse, a explodat, contaminând o mare parte din Europa, dar în special aceste trei ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici