- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profesorii din Franţa au ieşit în stradă
Cadrele didactice din învăţământul primar şi cel universitar din Franţa s-au mobilizat joi, la Paris şi în provincie, pentru a protesta faţă de reformele propuse de Guvern şi de suprimarea mai multor posturi.
Profesorii din Franţa au ieşit în stradă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cvasitotalitatea sindicatelor din învăţământul de stat şi privat, împreună cu principalul sindicat din învăţământul universitar au făcut apel la grevă şi manifestaţii de protest în toată ţara.
La Paris, între 9.000 de persoane, potrivit poliţiei, şi 40.000, potrivit unor surse sindicale, în special profesori, dar şi elevi au participat la menifestaţie.
Manifestanţii au scris pe o pancardă mesajul următor: "Şcolile, colegiile, liceele şi scolile profesionale împotriva reducerii masive a posturilor, pentru abandonarea reformelor de regres pentru tineri şi personal. Pentru viitorul serviciului public al educaţiei cu personal cu drepturi şi meserii respectabile".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În toate marile oraşe franceze, manifestaţiile au reunit mii de protestatari. Potrivit Ministerului educaţiei, circa o treime dintre cadrele didactice au participat la grevă, iar potrivit sindicatelor, este vorba de peste 50 la sută, iar în învăţământul primar de 69 la sută.
Situaţia actuală reprezintă un test privind modul în care poate fi aplicată o lege recentă care prevede primirea copiilor în şcoli pe durata grevelor, mai multe comune de stânga declarând deja că acest lucru este imposibil din lipsă de personal.
Potrivit Ministerului Educaţiei, aceste oraşe nu reprezintă decât între "trei şi 17 la sută din maximul numărului de comune în fiecare centru academic".
Sindicatele din învăţământ denunţă lipsa dotărilor în educaţie, suprimarea posturilor (11.200 în 2008, 13.500 în 2009) şi reformele guvernamentale legate de suprimarea cursurilor de sâmbătă dimineaţa şi a programelor considerate învechite în ciclul primar.
Din 2000, au fost 33 de greve, potrivit minsiterului Educaţiei, Xavier Darcos, "adică mai mult de patru greve pe an". "Aceasta arată că în acest Minister există o cultură a grevei care ne împiedică să discutăm despre probleme reale, probleme care îi afectează pe elevi", a sublinat ministrul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO