Profesorii din şase oraşe bulgare, hotărâţi să îşi prezinte demisia
Elevii din oraşele Burgas, Varna, Dobrici, Vratza, Russe şi Iambol vor rămâne fără profesori.
Profesorii intenţionează, de asemenea, să blocheze cinci străzi ale oraşului, precum şi şoseaua care duce spre oraşul port Varna.
Greviştii vor informa autorităţile locale despre acţiunile lor, dar sunt decişi să blocheze respectivele căi de acces indiferent de decizia municipalităţii.
Sindicatele din învăţământ au criticat virulent ultima ofertă de majorare a salariilor avansată de Guvernul de la Sofia.
"Acest lucru înseamnă că greva continuă", au anunţat liderii sindicatelor. Potrivit unor informaţii preliminare, 93 la sută dintre profesori au respins noua ofertă.
Ministrul bulgar al Educaţiei Plamen Oreşarski a propus, marţi seară, o majorare în baza căreia cel mai mare salariu va atinge suma de 650 de leva (circa 330 de euro) iar cel mai mic va fi de 450 de leva (circa 230 de euro).
Sindicatele au cerut majorarea salariilor profesorilor astfel încât acestea să fie cuprinse între 440 de leva şi 785 de leva (între circa 220 şi 400 de euro) şi au negociat şi data primei indexări, care va fi, probabil, 1 noiembrie.
Sindicaliştii cer în continuare majorarea salariilor în trei etape, de fiecare dată cu 20 la sută. Profesorii sunt nemulţumiţi în special de faptul că Guvernul nu a menţionat în mod concret cuantumul majorărilor salariale, ci doar a stabilit limitele bugetare în care trebuie să se încadreze acestea.
La începutul acestei săptămâni, Guvernul a propus un salariu mediu brut de 650 de leva (330 de euro), cu 46 de procente mai mult decât cuantumul actual de 440 de leva (220 de euro). Sindicaliştii cer un salariu mediu de 790 de leva (400 de euro).
În pofida petiţiei de sprijin semnate de peste 1,2 milioane de cetăţeni bulgari, greva profesorilor pare să nu afecteze cota de popularitate a politicienilor înaintea alegerilor locale de duminică.