Modelul utilizat în acest studiu, folosit, de obicei, pentru localizarea speciilor pe cale de dispariţie, afirma că există 88,9 la sută şanse ca ben Laden să se afle în Abbottabad, în Pakistan. Geograful Thomas Gillespie, de la UCLA, a declarat că acelaşi studiu arăta că există 95 la sută şanse ca acesta să se afle în alt oraş, Parachinar. Studiul a fost publicat în 2009.
Gillespie, expert în utilizarea datelor furnizate de sateliţi pentru studierea ecosistemelor, a condus, iniţial, studiul, cu studenţi de la geografie, ca exercţiu, în 2008, şi a transmis datele MIT International Review, în 2009.
Modelul probabilistic utilizat în cadrul studiului indicau Parachinar, care se află la aproximativ 300 de kilometri de Abbottabad, ca prezentând o probabilitate de 95 la sută să fie oraşul în care se ascundea ben Laden. Gillespie şi studenţii săi au optat pentru Parachinar, pentru că acesta oferea, în plus, aces la îngrijiri medicale. Dar studiul a indicat şi Abottabad, unde Osama ben Laden a fost omorât în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu o probabilitate de 88,9 la sută, ca fiind ascunzătoarea fostului lider al reţelei teroriste Al-Qaida.
Modelul, pe care Gillespie îl utilizează, de obicei, în cadrul muncii sale de depistare a unor specii pe cale de dispariţie, sugera că ben Laden locuia, probabil, într-un complex, la oraş, mai degrabă decât într-o peşteră din mediul rural, pentru că persoanele din regiuni mai puţin dens populate ar avea şanse mai mari să îl observe, a declarat profesorul pentru BBC.
Pe baza studiului, Gillespie şi studenţii săi au presupus că acest complex ar fi dotat cu dispozitive de securitate, cum ar fi garduri înalte, în jurul perimetrului, dar şi energie electrică, ambele găsite la reşedinţa lui Osama ben Laden din Pakistan.