Conform unui studiu publicat pe
The Guardian, estimările produse de Institutul de Cercetări Sociale şi Economice (ISER) de la Universitatea Essex sugerează că lockdownul ameninţă scoaterea temporară a cel puţin 6,5 milioane de locuri de muncă din economie, adică aproximativ o cincime din totalul naţional.
Există şi locuri de muncă care oferă capacitatea aganjaţilor de a lucra de acasă, care vor fi mai puţin afectate. De asemenea, studiul estimează modul în reducerea cererii de bunuri şi servicii are un impact asupra acestora.
Cercetătorii estimează că aproape 2 milioane de locuri de muncă din industria angro şi retail (48% din total) şi 1,3 milioane de locuri de muncă în hoteluri, pub-uri, restaurante şi cafenele (75% din total) au dispărut, un milion în sectorul serviciilor şi 800.000 de locuri de muncă în sectorul educaţional neobligatoriu, multe dintre acestea fiind creşe.
„Dacă acest lucru este pe termen scurt, legăturile dintre angajatori şi angajaţii industriilor afectate s-ar putea să nu fie întrerupte, iar carierele individuale s-ar putea să nu sufere prea mult. Într-o carantină mai lungă, vor apărea pierderi de capital uman şi efecte cicatriceale. Economia va respinge în continuare, dar la un cost mai mare pentru indivizi.”, a explicat cel care a efectuat studiul, profesorul Matteo Richiardi, expert în modelarea pieţelor muncii.
În Marea Britanie sunt 114.217 de cazuri de infectări cu noul coroanvirus şi 15,464 de decese.