- Home
- Externe
- TEHERAN, (11.01.2014, 07:22)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROGRAMUL NUCLEAR iranian: Prima fază a acordului cu AIEA va fi finalizată la începutul lui februarie. Care sunt obligaţiile Iranului
Prima fază a acordului semnat cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) privind programul nuclear al Teheranului va fi finalizată la începutul lui februarie, a afirmat şeful OIEA, Ali Akbar Salehi, citat vineri de televiziunea naţională.
Urmărește
247 afișări
PROGRAMUL NUCLEAR iranian: Prima fază a acordului cu AIEA va fi finalizată la începutul lui februarie. Care sunt obligaţiile Iranului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Iranul şi Agenţia (onusiană) vor încheia prima fază a negocierilor până la începutul lui februarie, iar a doua fază a va începe la puţin timp după", a declarat Salehi, şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, citat de Press TV, postul în limbă engleză al radioteleviziunii oficiale.
AIEA şi Iranul au semnat pe 11 noiembrie, la Teheran, un acord menit să facă lumină în natura programului nuclear iranian, suspectat de occidentali şi Israel că ascunde un scop militar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Iranul are la dispoziţie trei luni pentru a aplica această "foaie de parcurs" în şase puncte, înainte de începerea discuţiilor privind încheierea unui acord global.
Unul dintre puncte prevede inspectarea fabricii de producere a apei grele de la Arak (centru), închisă din 2011 inspectorilor. Potrivit acestui punct, inspectorii AIEA au vizitat fabrica de la Arak la începutul lui decembrie.
Fabrica se află în acelaşi loc cu reactorul cu apă grea de la Arak, pe care Iranul intenţionează să-l demareze către sfârşitul lui 2014. Acest reactor se află în centrul preocupărilor marilor puteri, pentru că el ar oferi Iranului posibilitatea să extragă plutoniu, care, odată extras, ar putea fi utilizat pentru fabricarea unei bombe atomice.
În afară de Arak, textul autorizează vizite ale AIEA la mina de uraniu din Gachin (sud). O vizită urmează să aibă loc în perioada ianuarie-februarie, a spus recent Salehi, fără să ofere mai multe detalii.
În plus, o echipă a Agenţiei onusiene trebuie să se deplaseze la Teheran, pe 21 ianuarie.
Acordul mai prevede ca Iranul să furnizeze informaţii despre viitoarele reactoare nucleare, amplasările unor noi centrale nucleare civile sau despre viitoarele instalaţii de îmbogăţire a uraniului.
Agenţia onusiană încearcă de doi ani să clarifice anumite elemente care arată că Iranul a încercat să dezvolte arma atomică, în special înainte de 2003, sub acoperirea unui program nuclear civil.
În principal, aceasta doreşte să aibă acces la baza militară din Parchin, în apropiere de Teheran, suspectată că adăposteşte teste de explozii convenţionale aplicabile în domeniul nuclear. Iranul refuză pentru moment accesul în bază, din cauza naturii sale militare şi pentru că agenţia a efectuat deja inspecţii în 2005, care nu dezvăluit nimic suspect.
La 11 noiembrie, şeful AIEA, Yukiya Amano, a anunţat, totuşi, că baza militară din Parchin rămâne "importantă", iar discuţii pe marginea efectuării unei vizite vor avea loc "în cadrul următoarelor etape".
La Geneva, în cadrul altor negocieri nucleare, Teheranul a ajuns la o înţelegere, vineri, cu reprezentanţii Uniunii Europene care negociază în numele 5+1 (China, Statele Unite, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania) privind punerea în aplicare a unui acord semnat pe 24 noiembrie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe