Declaraţia comună, aprobată de peste o sută de membri ai „partidelor politice şi grupurilor societăţii civile, dar şi de lideri religioşi şi grupuri sociale”, insistă asupra „unei soluţii politice (…) în Siria”, a anunţat vineri Ministerul spaniol de Externe într-un comunicat.
„Această soluţie, recunosc ei, cere o schimbare de regim, cu formarea unui Guvern de tranziţie dotat cu puteri depline”, a afirmat Ministerul spaniol de Externe, care găzduieşte această reuniune, în colaborare cu diplomaţia europeană şi organismul politic Casa Arabă.
Participanţii la reuniunea de la Cordoba au pledat de asemenea pentru ca opozanţii care acţionează în interiorul Siriei să poată propune convocarea unei „conferinţe naţionale de salvare” şi să evite interferenţe externe, potrivit aceleiaşi surse.
Cu o zi înainte, Ministerul spaniol de Externe a subliniat că reuniunea de la Cordoba vrea „să ofere o nouă ocazie de a permite dialogul şi de a reduce fragmentarea opoziţiei siriene în cadrul procesului Geneva II”. Comunicatul nu a precizat grupurile de opoziţie prezente la Cordoba.
„Reuniunea de la Cordoba se integrează pe deplin în eforturile comunităţii internaţionale de a găsi o soluţie politică şi negociată conflictului”, a mai scris Ministerul de Externe de la Madrid.
Conferinţa de pace Geneva II urmează să se deschidă pe 22 ianuarie, la Montreux, în Elveţia, sub preşedinţia secretarului general al ONU Ban Ki-moon, cu reprezentanţii a aproximativ 20 de ţări, şi să continue, începând din 24 ianuarie, între delegaţiile siriene, sub egida mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi.