- Home
- Externe
- WASHINGTON, (02.07.2014, 10:28)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Programul PRISM al NSA este legal şi util, conchide o comisie independentă de anchetă
Programul american PRISM de interceptare pe Internet a comunicaţiilor străinilor este legal şi util în lupta împotriva terorismului, a conchis o comisie independentă într-un raport publicat marţi, în urma unei anchete declanşate de dezvăluirile lui Edward Snowden în 2013.
Urmărește
269 afișări
Programul PRISM al NSA este legal şi util, conchide o comisie independentă de anchetă
"Comisia conchide că această colectare PRISM este în mod clar autorizată de lege", este concluzia unui raport preliminar de 196 de pagini întocmit de Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB), alcătuită din cinci membri şi însărcinată de Congres şi preşedintele american Barack Obama să ancheteze legalitatea şi constituţionalitatea mai multor programe de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), pentru care a lucrat Snowden.
PRISM permite analiştilor de la NSA să intercepteze comunicaţii online ale persoanelor străine care s-ar afla, potrivit NSA, în străinătate. Potrivit documentelor dezvăluite de către Snowden, Facebook, Google, Microsoft, Apple, AOL, Skype şi Yahoo! fac parte din program, însă giganţii au negat existenţa unui acces direct la serverele lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Programul operează sub umbrela articolului 702 din legea care stabileşte cadrul activităţilor de spionaj ale Guvernului american în străinătate, adoptată în 2008.
Experţii afirmă că nucleul programulelor desfăşurate în baza articolului 702 este conform Constituţiei, în special celui de-al Patrulea Amendament, care-i protejează pe americani de orice percheziţie excesivă.
"Programul s-a dovedit util în activitatea statului de combatere a terorismului, dar şi în alte domenii ale informaţiilor", scriu ei, subliniind că peste un sfert dintre rapoartele NSA despre terorismul internaţional includ informaţii obţinute cu ajutorul acestor programe.
Însă Comisia subliniază că, "dincolo de acest nucleu fundamental, anumite aspecte ale programului prevăzut în baza articolul 702 împing programul la limita a ceea ce este rezonabil din punct de vedere constituţional".
Membrii evocă aici colectarea "prin inadvertenţă" a comunicaţiilor cetăţenilor americani şi formulează mai multe recomandări în vederea reducerii volumului acestora.
Însă experţii validează integral metodele de spionaj practicate de către NSA pe Internet, mai ales colectarea de tip "upstream" - direct din cabluri de telecomunicaţii care asigură tranzitul comunicaţiilor electronice şi telefonice.
"Noi apreciem că niciuna dintre recomandările pe care le prezentăm nu necesită modificări legislative", conchide Comisia.
În ianuarie, aceeaşi Comisie a conchis că programul de colectare a metadatelor telefonice pe teritoriul Statelor Unite este ilegal. Programul îi vizează în mod direct pe americani şi a provocat o dezbatere importantă în ţară. Forma sa actuală urmează să dispară, potrivit unui proiect care se află în faza de adoptare în Congres.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: NSA a primit în 2010 mandat pentru interceptări în 193 de ţări, inclusiv în România - DOCUMENTELE SECRETE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”