Programul PRISM al NSA este legal şi util, conchide o comisie independentă de anchetă

Programul american PRISM de interceptare pe Internet a comunicaţiilor străinilor este legal şi util în lupta împotriva terorismului, a conchis o comisie independentă într-un raport publicat marţi, în urma unei anchete declanşate de dezvăluirile lui Edward Snowden în 2013.

Urmărește
269 afișări
Imaginea articolului Programul PRISM al NSA  este legal şi util, conchide o comisie independentă de anchetă

Programul PRISM al NSA este legal şi util, conchide o comisie independentă de anchetă

"Comisia conchide că această colectare PRISM este în mod clar autorizată de lege", este concluzia unui raport preliminar de 196 de pagini întocmit de Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB), alcătuită din cinci membri şi însărcinată de Congres şi preşedintele american Barack Obama să ancheteze legalitatea şi constituţionalitatea mai multor programe de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), pentru care a lucrat Snowden.

PRISM permite analiştilor de la NSA să intercepteze comunicaţii online ale persoanelor străine care s-ar afla, potrivit NSA, în străinătate. Potrivit documentelor dezvăluite de către Snowden, Facebook, Google, Microsoft, Apple, AOL, Skype şi Yahoo! fac parte din program, însă giganţii au negat existenţa unui acces direct la serverele lor.

Programul operează sub umbrela articolului 702 din legea care stabileşte cadrul activităţilor de spionaj ale Guvernului american în străinătate, adoptată în 2008.

Experţii afirmă că nucleul programulelor desfăşurate în baza articolului 702 este conform Constituţiei, în special celui de-al Patrulea Amendament, care-i protejează pe americani de orice percheziţie excesivă.

"Programul s-a dovedit util în activitatea statului de combatere a terorismului, dar şi în alte domenii ale informaţiilor", scriu ei, subliniind că peste un sfert dintre rapoartele NSA despre terorismul internaţional includ informaţii obţinute cu ajutorul acestor programe.

Însă Comisia subliniază că, "dincolo de acest nucleu fundamental, anumite aspecte ale programului prevăzut în baza articolul 702 împing programul la limita a ceea ce este rezonabil din punct de vedere constituţional".

Membrii evocă aici colectarea "prin inadvertenţă" a comunicaţiilor cetăţenilor americani şi formulează mai multe recomandări în vederea reducerii volumului acestora.

Însă experţii validează integral metodele de spionaj practicate de către NSA pe Internet, mai ales colectarea de tip "upstream" - direct din cabluri de telecomunicaţii care asigură tranzitul comunicaţiilor electronice şi telefonice.

"Noi apreciem că niciuna dintre recomandările pe care le prezentăm nu necesită modificări legislative", conchide Comisia.

În ianuarie, aceeaşi Comisie a conchis că programul de colectare a metadatelor telefonice pe teritoriul Statelor Unite este ilegal. Programul îi vizează în mod direct pe americani şi a provocat o dezbatere importantă în ţară. Forma sa actuală urmează să dispară, potrivit unui proiect care se află în faza de adoptare în Congres.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici