Proiect de lege privind intervenţia armatei ruse în străinătate

Publicat: 10 08. 2009, 20:04
Actualizat: 06 11. 2012, 09:26

"Această decizie este legată de evenimentele de anul trecut" (încercarea armatei georgiene de a prelua controlul asupra provinciei sale separatiste Osetia de Sud şi mobilizarea de trupe ruseşti în august 2008), a explicat şeful statului, care a adăugat apoi: "aceste probleme trebuie să fie bine reglementate". "Dorim ca aceste evenimente să nu se mai repete, dar trebuie să avem norme pe această temă", a apreciat preşedintele.

La 8 august 2008, Georgia a încercat să preia controlul asupra provinciei sale separatiste, care s-a autoproclamat independentă. Armata georgiană a păstruns în capitala georgiană Ţhinvali, în confruntări pierzându-şi viaţa sute de civili şi militari din cadrul forţelor ruse de menţinere a păcii, mobilizate în regiune. Rusia a răspuns printr-o acţiune militară de mare anvergură, în urma căreia a recunoscut la 26 august independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, o altă provincie georgiană separatistă. Tbilisi a rupt relaţiile diplomatice cu Moscova şi a proclamat cele două provincii "teritorii ocupate".

Occidentul, inclusiv NATO, a reproşat Rusiei folosirea disproporţionată a forţei în Osetia de Sud. După câteva luni, unii politicieni europeni au apreciat că Georgia era la fel de vinovată pentru provocarea de tensiuni în regiune.