- Home
- Externe
- NEW YORK, (18.12.2014, 06:23)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect de rezoluţie depus la ONU: Palestinienii cer un acord de pace în 12 luni şi retragerea Israelului până la sfârşitul lui 2017
Palestinienii au depus, miercuri, la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie privind modalitatea de a ajunge la pace cu Israelul, dar rămân deschişi la negocieri pentru amendarea textului, a declarat ambasadorul palestinian Riyad Mansour.
Urmărește
233 afișări
Ambasadorul palestinian Riyad Mansour (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Faptul că vom depune acest proiect de text în albastru (adică pregătit pentru vot) nu închide uşa continuării negocierilor cu toţi partenerii noştri", inclusiv cu cei europeni şi Statele Unite, a subliniat el, sugerând astfel că un vot nu era iminent.
Statele Unite au ameninţat că vor recurge la dreptul de veto asupra textului palestinian pentru a proteja interesele aliatului său israelian.
Proiectul de rezoluţie palestinian a fost prezentat de Iordania, singura ţară arabă membră a Consiliului, a precizat Mansour la finalul unei reuniuni cu grupul arab la ONU.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Mansour a explicat că o rezoluţie ar trebui să definească "parametri şi principii (în vederea unui acord final cu Israelul)", să prevadă "adoptarea unui calendar pentru sfârşitul ocupaţiei (israeliene) şi să pună în practică un mecanism pentru o conferinţă internaţională" cu participarea unor ţări arabe.
Europenii, la rândul lor, cu Franţa în frunte, lucrează de mai multe săptămâni la un text de compromis care să poată fi acceptat de Statele Unite.
"Vom continua să negociem cu toţi partenerii noştri şi cu americanii, dacă şi ei doresc, pentru a putea adopta, probabil, în cele din urmă ceva în Consiliu, astfel încât să deschidem cu adevărat o uşă păcii", a adăugat Mansour.
Oficiali palestinieni au insistat mai devreme asupra unui vot rapid în Consiliu asupra textului lor.
Însă Iordania, în principal, exercita presiuni asupra palestinienilor pentru a accepta negocierea unui text mai consensual cu scopul de a reduce riscul unui veto american.
La rândul său, secretarul de Stat american John Kerry, a declarat, miercuri, că Statele Unite nu vor avea "nicio problemă" dacă palestinienii vor prezenta la ONU o rezoluţie "rezonabilă" care să ofere speranţe unui stat palestinian, cu condiţia ca acest text să nu escaladeze tensiunile cu Israelul.
"Nu vom avea nicio problemă dacă ei vor prezenta o rezoluţie, atât timp cât aceasta este făcută într-un spirit de cooperare, pentru a vedea cum putem merge înainte în mod rezonabil, de a soluţiona problema, nu de a o agrava", a spus John Kerry, revenit recent dintr-un turneu diplomatic în Europa centrat pe dosarul israeliano-palestinian.
Palestinienii vor un acord de pace în 12 luni şi retragerea Israelului până la sfârşitul lui 2017
Proiectul de rezoluţie depus miercuri de palestinieni în Consiliul de Securitate al ONU "afirmă urgenţa de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă" în termen de 12 luni, relatează AFP.
De asemenea, textul menţionează printre "parametri" necesitatea unei soluţii negociate, "o retragere completă şi în etape a forţelor israeliene de securitate, care va pune capăt ocupaţiei începute în 1967 (...) într-o perioadă rezonabilă de timp, ce nu va trebui să depăşească sfârşitul anului 2017".
Cele două solicitări sunt, a priori, greu de acceptat de Statele Unite, care au avertizat că vor recurge la dreptul de veto în Consiliu pentru a-şi susţine aliatul isralian.
Dar ambasadorul palestinian la ONU Riyad Mansour a anunţat că palestinienii sunt pregătiţi să amendeze acest text şi nu se grăbesc să fie supus votului, deşi oficiali de rang înalt palestinieni au afirmat contrariul.
Sub presiunea unor ţări europeni şi arabe, în special a Iordaniei, palestinienii au acceptat să continue negocierile, inclusiv cu Statele Unite, pentru a redacta un text consensual care ar putea fi adoptat de Consiliu.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Palestinienii depun la ONU un proiect de rezoluţie privind sfârşitul ocupaţiei israeliene în doi ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe