Acest reactor, cu o capacitate de cinci megawaţi, situat în complexul nuclear Yongbyon, este capabil să producă aproximativ şase kilograme de plutoniu pe an, adică o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară, apreciază unii experţi.
El a fost închis în 2007, în cadrul unui acord care oferea un ajutor umanitar în schimbul dezarmării, însă Coreea de Nord a început lucrări de renovare după cel de-al treilea test nuclear, pe care l-a efectuat în 2013. Phenianul a confirmat, în septembrie, o repornire a reactorului.
Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS), cu sediul la Washington, a estimat, după analiza imaginilor înregistrate prin satelit de la sfârşitul lui 2014 şi până la sfârşitul lui 2015, că reactorul a funcţionat în toată această perioadă intermitent sau cu un regim redus.
În baza observării diverşilor markeri – ca de exemplu emisii de vapori şi deversări de apă caldă – specialişti de la ISIS au discernut o alternanţă de operaţiuni limitate, timp de câteva săptămâni, şi opriri aparente ale reactorului.
„Explicaţia acestui tip de operaţiuni este necunoscută”, a recunoscut ISIS.
Aceste constatări contrazic afirmaţia nord-coreeană potrivit căreia toate instalaţiile de la Yongbyon funcţionează normal.
Experţi din cadrul ISIS au detectat totodată faptul că o uzină de îmbogăţire a uraniului prin centrifugare gazoasă este operaţională, din cauza zăpezii topite pe acoperişul clădirii principale.
Specialişti în programul nuclear nord-coreean urmăresc orice semn de activitate de retratare a combustibilului nuclear la complexul Yongbyon.
Aceste activităţi implică, la un anumit punct, faptul ca cercetători nord-coreeni să oprească reactorul, pentru a scoate combustibilul uzat. Acesta este retratat, ulterior, într-un laborator situat în apropiere, cu scopul de a izola plutoniul.
Coreea de Nord a efectuat patru teste nucleare începând din 2006 şi până în prezent – ultimul săptămâna trecută, când a anunţat cu surle şi trâmbiţe că a testat cu succes o bombă cu hidrogen.