- Home
- Externe
- LE BOURGET, FRANŢA, (03.12.2015, 11:15)
- Valentin Vidu - Mediafax
Proiectul de acord pe tema modificărilor climatice al Conferinţei de la Paris, în întârziere. Laurent Fabius bate cu pumnul în masă
Negocierile unui proiect de acord al Conferinţei de la Paris pe tema modificărilor climatice au intrat în întârziere, au recunoscut miercuri seara diplomaţi care conduc aceste discuţii, ceea ce l-a determinat pe Laurent Fabius să bată cu pumnul în masă, relatează Reuters online.
Urmărește
307 afișări
Proiectul de acord pe tema modificărilor climatice al Conferinţei de la Paris, în întârziere. Laurent Fabius bate cu pumnul în masă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Şeful diplomaţiei franceze şi totodată preşedintele COP21 şi-a marcat voinţa de a prelua controlul asupra situaţiei prin participarea la Grupul de contact, care evaluează zilnic progresul lucrărilor sutelor de negociatori din 195 de ţări.
Ei depun eforturi, începând de luni, la Bourget, în apropiere de Paris, să dea formă unui text plin de opţiuni contradictorii, în cadrul a zece subgrupuri tematice de 30 până la 40 de persoane - cunoscute drept "spin off groups" în jargonul ONU.
Cea mai mare parte dintre "facilitatori" - diplomaţi însărcinaţi să conducă lucrările acestor subgrupuri - au recunoscut, la ora bilanţului, că bat pasul pe loc, în pofida celor peste 50 de reuniuni formale sau informale care au avut loc în cele trei zile şi că le va fi dificil să-şi îndeplinească misiunea în timpul alocat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Avansăm prea încet", au declarat mai mulţi dintre ei. "Timpul trece, mai avem doar 24 de ore ca să terminăm", a subliniat algerianul Ahmed Djoghlaf, unul dintre copreşedinţii Grupului de contact.
El a amintit că subgrupurile, însărcinate fiecare cu o parte a proiectului de acord, urmează să predea documentul joi la ora locală 18.00 (19.00, ora României) celorlalţi doi copreşedinţi ai grupului de contact.
Sarcina lor este să adune piesele puzzle-ului pentru ca să predea vineri, în şedinţă plenară, o nouă versiune, iar sâmbătă la prânz să-i predea lui Laurent Fabius un proiect de acord cât mai bun posibil.
Ideea este să lase doar un număr limitat de puncte care să fie soluţionate de către miniştri, aceştia din urmă urmând să demareze în acest weekend faza politică a COP21.
Însă "progresele sunt prea lente, este necesar să accelerăm (...), pentru că, dacă păstrăm acelaşi ritm, nu văd cum am reuşi", a declarat Laurent Fabius.
Cu câteva ore înainte, el lansase deja, într-o conferinţă de presă, un îndemn la accelerarea lucrărilor.
Schimbarea metodei
"Şefii de stat şi de guverne ne-au dat un mandat lipsit de ambiguitate luni", la deschiderea Conferinţei, a subliniat el. "Se cere un succes", a adăugat Fabius.
El a anunţat că doi ambasadori francezi urmau să conducă, începând de joi dimineaţa, consultări "cu privire la cea mai bună modalitate de a face procesul să avanseze" în faza ministerială.
"Era important ca preşedinţia franceză să transmită un mesaj clar. Acest lucru poate pune puţin lucrurile în mişcare", a decarat Teresa Ribera, directoarea Institutului pentru Dezvoltare Durabilă şi Relaţii Internaţionale (IDDRI).
Acordul de la Paris vizează să plaseze planeta pe calea către un model economic cu mai puţin dioxid de carbon şi energie de natură fosilă, cu scopul de a limita încălzirea globală la două grade Celsius în 2100.
Secretara executivă a Convenţiei ONU privind modificările climatice (CCNUCC) Christiana Figueres a anunţat un consens tot mai mare în vederea unei revizuiri a angajamentelor privind reducerea gazelor cu efect de seră din cinci în cinci ani.
Însă data la care să înceapă acest proces provoacă debateri, iar aceasta este doar una printre mai multe dificultăţi.
Climate Action Network (CAN), o federaţie a organizaţiilor cu activitate în apărarea mediului invitate cu titlu de observatori, apreciază că problemele încă nerezolvate - ca cea a finanţării ajutorului către ţări vulnerabile în faţa încălzirii globale - frânează progrese în alte capitole.
Preşedinta sud-africană a G77 - care reuneşte 134 de ţări emergente şi în curs de dezvoltare - Nozipho Mxakato-Diseko s-a plâns de faptul că noi cerinţe au fost introduse în proiectul de acord, care este deja rezultatul mai multor runde de negocieri, în ultimele luni.
Ea şi-a exprimat dorinţa ca negociatorii să efectueze doar "corecturi tehnice, fără să schimbe conţinutul" şi ca G77 să-i fie comunicată joi dimineaţa la prima oră o vedere de ansamblu asupra textului, în urma lucrărilor din ultimele zile.
Solicitările G77 au fost auzite, având în vedere că o schimbare de metodă urma să fie operată încă de joi.
Ahmed Djoghlaf a declarat că delegaţiile vor primi compilaţia solicitată şi a promis să vegheze la limitarea unei multiplicări a reuniunilor şi a "spin-off groups", în contextul în care negociatorii păreau deja epuizaţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe