Proiectul de lege care i-a speriat pe canadieni. De ce iubitorii de dulciuri nu ar trebui să intre în panică

  • Pentru fanii bomboanelor, titlurile au fost alarmante: un proiect de lege din California ar urma să "interzică Skittles", dulciurile cu fructe în culorile curcubeului, alături de bunătăţi precum M&Ms, Nerds şi unele produse de patiserie.
  • Este adevărat că un deputat face presiuni pentru schimbări care ar afecta produsele, dar realitatea este mult mai puţin terifiantă.
  • Proiectul de lege are ca scop interzicerea substanţelor chimice care apar în bomboane, dând poate un exemplu la nivel naţional.
Urmărește
834 afișări
Imaginea articolului Proiectul de lege care i-a speriat pe canadieni. De ce iubitorii de dulciuri nu ar trebui să intre în panică

Proiectul de lege care i-a speriat pe canadieni. De ce iubitorii de dulciuri nu ar trebui să intre în panică

O măsură din adunarea californiană urmăreşte să interzică cinci substanţe chimice care apar în gustările populare, inclusiv colorantul roşu nr. 3, bromatul de potasiu, propil parabenul, uleiul vegetal bromat şi dioxidul de titan, un ingredient din Skittles, dar sponsorul proiectului de lege este un fan declarat al Skittles.
 
„Iubesc Skittles. Aş vota împotriva unui proiect de lege care să interzică Skittles şi cred că există 0% şanse ca acest proiect de lege să ducă la retragerea Skittles sau a oricărui alt produs de pe rafturi", spune Jesse Gabriel, un deputat de stat din sudul Californiei.
 
În schimb, spune Gabriel, dacă proiectul de lege va trece, se aşteaptă ca producătorii de alimente care conţin unele dintre cele cinci substanţe chimice interzise să îşi modifice reţetele. Aditivii, substanţe plasate în alimente în cantităţi mici pentru a le îmbunătăţi într-un anumit fel, au fost legaţi de diverse probleme de sănătate. Autorităţile europene, de exemplu, au declarat că nu pot exclude o asociere între dioxidul de titan şi cancer, în timp ce colorantul roşu nr. 3, care este interzis în produsele cosmetice din SUA, dar nu şi în alimente, poate fi legat de cancerul tiroidian la animale, potrivit The Guardian.
 
Aceste substanţe chimice sunt deja interzise în Europa, iar producătorii ar putea pur şi simplu să îşi modifice reţetele aici, aşa cum fac acolo, susţine Gabriel.
 
El a fost inspirat să acţioneze după ce "a văzut că există date şi date ştiinţifice foarte bune care leagă aceste substanţe chimice de cancer, de efecte nocive asupra reproducerii, de probleme de comportament şi de dezvoltare la copii", spune el, menţionând că o serie de companii, inclusiv Coca-Cola, Pepsi şi Dunkin', au încetat să mai folosească unii dintre aditivi.
 
Indiferent dacă proiectul de lege trece sau nu, merită, spune Diana Winters, director adjunct la Resnick Center for Food Law & Policy de la Facultatea de Drept din cadrul UCLA. „Cred că scopul său, care este valoros, este de a determina FDA să se uite din nou la aceste substanţe chimice şi, eventual, să îşi reevalueze întregul sistem de examinare a aditivilor alimentari", spune ea.
 
Acest sistem a fost mult timp subiectul unor critici. „Sistemul nostru de aditivi alimentari este stricat", spune ea. „FDA nu analizează aditivii alimentari din punct de vedere al siguranţei. Ceea ce face este să permită companiilor să decidă dacă sunt sau nu siguri pe baza unor studii ştiinţifice. Şi apoi FDA are puterea de a revizui acest lucru, dar nu o face întotdeauna”.
 
Această problemă îl preocupă foarte mult pe Gabriel. „Aproximativ 99% dintre substanţele chimice care intră în alimentele din Statele Unite nu trec printr-o revizuire independentă şi semnificativă a FDA", spune el. „Adevărata poveste aici este lipsa de supraveghere federală".

Nu este nevoie de interzicerea produselor, ci de schimbarea reţetelor

Şi chiar dacă proiectul de lege nu duce la schimbări la nivel federal, ar putea funcţiona ca o "manevră de PR" pentru a determina companiile să facă schimbări de bunăvoie, spune Bill Marler, un avocat proeminent în domeniul siguranţei alimentare. „Doamne, dacă francezii şi germanii o pot face, de ce nu şi noi?", spune el.
 
Mars, producătorul Skittles, a fost deja supus unor presiuni în legătură cu dioxidul de titan: anul trecut, un proces intentat de un bărbat din California le-a numit "improprii pentru consumul uman". Compania a declarat că ingredientele sale sunt sigure.
 
Într-o declaraţie, Christopher Gindlesperger, un purtător de cuvânt al grupului industrial National Confectioners Association, a declarat că nu există "nicio dovadă care să susţină interzicerea ingredientelor enumerate în proiectul de lege". Ingredientele care ar urma să fie interzise în cadrul acestei propuneri au fost toate aprobate de către US Food and Drug Administration. Siguranţa alimentară este prioritatea numărul unu pentru companiile de cofetărie din SUA”.
 
Winters nu crede că proiectul de lege are şanse să treacă, iar dacă va trece, se aşteaptă la reacţii negative şi chiar la posibile litigii din partea producătorilor afectaţi. Companiile ar putea încerca să argumenteze că proiectul de lege interferează cu procesele federale, a spus ea. Deja, coaliţiile din industrie au scris legislatorilor pentru a combate proiectul de lege, spunând că acesta "uzurpă sistemul cuprinzător de siguranţă alimentară şi de aprobare pentru aceşti cinci aditivi şi predetermină evaluările în curs de desfăşurare", a raportat USA Today.
 
Gabriel, la rândul său, speră că proiectul de lege va avea succes şi spune că, dacă va avea succes, ar putea declanşa schimbări în alte state: pare puţin probabil ca Skittles să-şi schimbe reţeta în cel mai populat stat american doar pentru a o păstra la fel peste tot în rest. Winters este de acord, menţionând că cerinţele de etichetare a meniului din New York, care ţine cont de sănătate, au devenit în cele din urmă o lege federală.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici