Proiectul scutului antirachetă al NATO nu va nominaliza Iranul ca ameninţare

Proiectul scutului antirachetă al NATO nu va viza nici o ţară în mod particular, a dat asigurări secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu publicat joi de Financial Times, înaintea summitului de la Lisabona.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Proiectul scutului antirachetă al NATO nu va nominaliza Iranul ca ameninţare

Proiectul scutului antirachetă al NATO nu va nominaliza Iranul ca ameninţare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vrem să distingem o ţară anume", a declarat Rasmussen, referindu-se implicit la Iran.

El a adăugat că "mai mult de 30 de ţări deţin - sau vor să dobândească - dispozitive balistice cu capacitatea de a atinge una dintre statele NATO".

"Astfel, nu este necesar să nominalizăm o ţară în mod particular, deoarece este o ameninţare care evoluează", a explicat el.

Liderii celor 28 de state NATO urmează să aprobe, vineri şi sâmbătă, în capitala portugheză, decizia de principiu de a dota Alianţa cu un scut antirachetă pentru a proteja Europa.

Conform preşedinţiei franceze, "nu va scrie negru pe alb, în documentele de adoptat, originea ameninţării care apare".

Turcia, un membru important al NATO, a avertizat recent împotriva desemnării Iranului ca ameninţare pe care acest sistem trebuie să o contracareze.

"NATO este o organizaţie de apărare. Un sistem de apărare este pe cale să fie pus la punct împotriva oricărei (ţări) din lume care posedă rachete balistice şi nu aparţine NATO", a declarat recent preşedintele turc, Abdullah Gul.

"Desemnarea unei singure ţări, Iranul (...), este eronată şi nu se va întâmpla. O ţară anume nu va fi vizată (...). Nu vom accepta acest lucru, cu siguranţă", a adăugat preşedintele turc, într-un interviu pentru BBC.

NATO şi Statele Unite vor să instaleze un sistem de interceptare a rachetelor pentru a proteja Europa contra ameninţării tot mai importante a lansării unor rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune dinspre Orientul Mijlociu, şi anume din Iran.

Această problemă se va afla de asemenea în centrul summitului NATO-Rusia de la Lisabona, de sâmbătă, la care va participa preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a cărui ţară este reticentă, în pofida asigurărilor că nu va viza Rusia.

Turcia, membră a Alianţei Nord-Atlantice, se teme că, după ce sistemul va fi instalat, acesta ar putea conduce la deteriorarea relaţiilor sale cu Iranul şi cu Rusia, care s-au dezvoltat în ultimii ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici