Project 2025 şi Planul Trump: O privire detaliată asupra manifestului de 900 de pagini

  • Project 2025 solicită o analiză completă a investigaţiilor FBI şi închiderea celor care sunt contrare interesului naţional.
  • Documentul condamnă puterea necontrolată a lui Fauci şi cere despăgubiri pentru medicii afectaţi de mandatele Covid.
  • Se solicită transparenţă prin publicarea jurnalelor de vizită ale preşedintelui şi o mai mare separare a puterilor guvernamentale.
Urmărește
1701 afișări
Imaginea articolului Project 2025 şi Planul Trump: O privire detaliată asupra manifestului de 900 de pagini

Sursa foto: AP

Project 2025, un manifest de 900 de pagini al Fundaţiei Heritage, conturează o agendă conservatoare pentru o posibilă a doua preşedinţie a lui Trump, potrivit Indy100. În ciuda declaraţiilor publice ale lui Trump de a se dezice de implicare, propunerile de politici ale documentului sunt strâns legate de agenda administraţiei sale anterioare.

Trump s-a distanţat de Project 2025, numindu-l ”extrem de serios” şi pretinzând că nu ştie nimic despre el. Totuşi, CNN dezvăluie legături între proiect şi 140 de foşti oficiali ai lui Trump. Postfaţa documentului notează că o parte semnificativă din recomandările sale din 2016 au fost implementate în timpul primului mandat al lui Trump.

Criticii susţin că agenda de extremă dreapta a Project 2025 reprezintă o ameninţare serioasă pentru peisajul politic.

Iată câteva dintre aspectele centrale ale Project 2025:

Deconstruirea statului administrativ

Manifestul Project 2025 conturează un plan cuprinzător pentru demolarea „statului administrativ” din SUA. Această viziune include eliminarea Departamentului pentru Educaţie şi a Departamentului pentru Securitate Internă, considerate parte a unei agende „woke”.

Manifestul propune, de asemenea, definanţarea Corporaţiei pentru Radiodifuziune Publică şi închiderea diverselor birouri de teren ale Serviciului Secret al SUA. În schimb, sugerează redistribuirea responsabilităţilor către alte departamente şi mutarea Gardianului de Coastă sub Departamentul de Justiţie şi Apărare în timpul războiului.

Revizuirea politicilor familiale şi de gen

Project 2025 militează pentru o întoarcere la valorile familiale tradiţionale, afirmând că problemele precum sărăcia şi criminalitatea provin din „lipsa tatălui”. Propune eliminarea termenilor legaţi de orientarea sexuală şi identitatea de gen din politicile federale şi interzicerea angajaţilor din educaţia publică de a folosi nume sau pronume neînscrise pe certificatele de naştere ale elevilor fără consimţământul părinţilor.

Documentul cere revizuirea Titlului IX pentru a defini sexul strict ca fiind biologic şi abrogarea politicilor care sprijină drepturile LGBTQIA+ şi maternitatea single. De asemenea, îşi propune să limiteze colectarea de date a CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor) privind identitatea de gen şi să restricţioneze studiile despre intervenţiile de gen.

Reforme în abordarea avortului şi educaţiei

În ceea ce priveşte avortul, manifestul se opune finanţării federale pentru Planificarea familială, doreşte să înfiinţeze Legea pentru Protecţia Supravieţuitorilor Avortului Născuţi Vii şi vizează inversarea aprobării medicamentelor pentru avort chimic.

În educaţie, critică teoria rasei critice, propune să nu se ofere mese elevilor care nu sunt în şcoli de vară şi sugerează înfiinţarea unei Declaraţii a drepturilor pentru părinţi pentru a proteja controlul parental asupra conţinutului educaţional.

În ansamblu, Project 2025 reflectă o schimbare radicală către valori conservatoare, vizând remodelarea politicilor şi instituţiilor federale pe baza agendei sale.

Deconstruirea politicii climatice

Project 2025 critică dur „fanatismul climatic” al administraţiei Biden, cerând o revizuire completă a politicii de mediu. Printre propunerile cheie se numără încetarea subvenţiilor pentru vehiculele electrice, promovarea vânzării de licenţe pentru petrol şi gaze naturale offshore şi eliminarea standardelor de eficienţă energetică pentru aparate.

Documentul acuză „politicile ecologice extreme” că provoacă o criză energetică, şi cere desfiinţarea unor agenţii precum Oficiul pentru Cercetări Oceanice şi Atmosferice şi Corpul de Energie Curată.

Revizuirea politicilor digitale

Project 2025 solicită o revizuire amănunţită a politicii federale privind libertatea de exprimare online şi adresarea cenzurii în tehnologie. Printre propunerile cheie se numără clarificarea Secţiunii 230 a Legii Decenţei Comunicaţiilor, instituirea unui proces de apel transparent pentru eliminarea conţinutului şi eliminarea imunităţii juridice pentru platformele online. De asemenea, se cere sfârşitul implicării Comandamentului Cyber în securizarea alegerilor şi revizuirea politicilor privind proprietatea intelectuală.

Politica externă naţională şi internaţională

Project 2025 vizează o schimbare radicală în politica externă, cerând încetarea statutului de „ţară în dezvoltare” pentru China, reîntoarcerea în Parteneriatul Trans-Pacific şi responsabilizarea Partidului Comunist Chinez pentru pandemia de Covid-19. De asemenea, documentul cere limitarea vizelor pentru studenţii şi cercetătorii chinezi şi interzicerea aplicaţiilor de social media chineze, cum ar fi TikTok.

În domeniul militar, se doreşte creşterea bugetului pentru armată şi aviaţie şi revizuirea politicilor legate de serviciul militar pentru persoanele transgender.

Se preconizează oprirea finanţării Autorităţii Palestiniene şi consolidarea relaţiilor cu Arabia Saudită. Se pune accent pe necesitatea de a rezolva urgent relaţiile cu Regatul Unit pentru a preveni o reîntoarcere a Londrei în sfera de influenţă a UE. Proiectul sugerează încheierea suportului necondiţionat pentru organizaţiile internaţionale, prin realizarea unei analize cuprinzătoare cost-beneficiu a implicării Americii în aceste entităţi.

Iniţiativa sugerează, de asemenea, numirea unui reprezentant politic pentru a asigura eliminarea limbajului pro-avort din documentele şi declaraţiile de politică ale ONU.

În final, se doreşte încheierea activităţilor ineficiente şi contraproductive în domeniul neproliferării, în special cele legate de armele nucleare şi problemele cu Iranul şi Naţiunile Unite.

Politica de imigraţie

Proiectul solicită construcţia agresivă a zidului de frontieră şi reînceperea patrulării călare a frontierei, limitarea vizelor pentru studenţii din ţări inamice şi eliminarea finanţării pentru ONG-uri care procesează migranţii ilegali. Documentul doreşte şi interzicerea accesului la educaţie pentru cei care nu sunt cetăţeni americani, nu sunt ”rezidenţi permanenţi legali”.

Se propune şi un sistem de imigraţie bazat pe merit, limitarea vizelor pentru victimele unor activităţi infracţionale eligibile, cum ar fi traficul de persoane şi revizuirea statutului refugiaţilor afgani. De asemenea, se cere revizuirea relaţiilor internaţionale şi reducerea finanţării internaţionale pentru avorturi şi organizaţii precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), din cauza legăturilor sale strânse cu Republica Populară Chineză şi a presupusei susţineri a încălcărilor drepturilor omului.

Project 2025 reflectă o schimbare profundă spre valori conservatoare, vizând remodelarea politicilor şi instituţiilor federale în conformitate cu agenda sa.

Revizuirea FBI şi critica lui dr. Fauci

Project 2025 solicită FBI să efectueze o „revizuire completă şi imediată” a tuturor investigaţiilor majore şi să încheie acele investigaţii care sunt „nelegale sau contrare interesului naţional”. De asemenea, se cere publicarea unui raport despre constatări.

Documentul îl atacă vehement pe fostul consilier medical al preşedintelui, Dr. Anthony Fauci, acuzându-l de abuz de putere şi cerând ca birocraţii din domeniul sănătăţii să nu mai ascundă sau să distorsioneze informaţiile privind intervenţiile de sănătate. Se propune ca toate informaţiile să fie transparente pentru a restabili încrederea publicului în Departamentul de Sănătate (HHS). În plus, se cer despăgubiri pentru profesioniştii medicali care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza mandatului de vaccinare Covid.

Supravegherea preşedintelui

Project 2025 afirmă că preşedintele ar trebui să aplice Constituţia şi legile aşa cum sunt scrise, fără a emite mandate unilaterale precum cele pentru măşti sau vaccinuri, şi fără a transfera datoriile studenţeşti în mod arbitrar.

Se subliniază importanţa separaţiei puterilor între cele trei ramuri ale guvernului federal şi între guvernul federal şi state.

Documentul cere, de asemenea, publicarea jurnalelor de vizită pentru toate locurile de muncă şi reşedinţele preşedintelui, în special pentru a aborda îngrijorările legate de timpul prelungit petrecut de Biden la reşedinţa sa din Delaware, ceea ce lasă publicul în întuneric privind influenţa asupra guvernului.

În contrast, Project 2025 consideră că Departamentul de Stat al SUA ar trebui să plaseze „numiri politice” în poziţii care nu necesită confirmarea Senatului şi să crească numărul acestor numiri pentru a ajuta la gestionarea departamentului.

Aceste propuneri reflectă un angajament de a reforma atât instituţiile de aplicare a legii, cât şi structurile de conducere guvernamentală, punând accent pe transparenţă şi respectarea strictă a legilor şi a Constituţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici