Video PROTEST de amploare al taximetriştilor francezi faţă de serviciul Uber: Accesul la aeroporturile şi gările din Paris, blocat: Vrem "moartea" Uber - VIDEO

Taximetrişti furioşi au incendiat maşini, tăiat cauciucuri şi blocat aeroporturi şi gări joi, în cadrul unei greve la nivel naţional care relevă tensiuni tot mai violente şi denunţă concurenţa neloială, în opinia lor, din partea companie americane Uber, relatează Euronews.

Urmărește
4164 afișări

Accesul către mari aeroporturi franceze ca Charles De Gaulle şi Orly era blocat de joi dimineaţa, provocând perturbări importante în trafic.

Aproximativ 3.000 de şoferi de taxi - care afirmă că serviciile Uber le pun locurile de muncă în pericol şi riscă să inunde piaţa cu "şoferi low-cost" - participau la grevă. Ei au instituit peste 30 de baraje în întreaga ţară.

La periferia capitalei, taximetrişti extrem de porniţi au luat la bătaie şoferi Uber, cărora le-au incendiat maşinile. Alte vehicule au fost răsturnate, iar confruntări violente au avut loc între o minoritate de taximetrişti grevişti şi membri ai Companiilor Republicane de Securitate (CRS) trimişi la faţa locului.

Numeroase incidente sunt relatate pe reţele de socializare. Mesajele postate relevă prăpastia tot mai adâncă dintre taximetrişti şi restul populaţiei. Ziua de mobilizarea a taximetriştilor este percepută în general ca legitimă, însă blocajele şi incidente violente - ca în cazul unui tânăr bătut la Lyon de către un taximetrist pentru că susţinea Uber - sunt percepute tot mai negativ de opinia publică.

- Ţinta protestelor taximetriştilor

La intrarea pe piaţa franceză, în 2011, societatea americană a propus doar un serviciu de "Vehicule de turism cu şoferi" (VTC), iar şoferii erau supuşi anumitor condiţii. Aceste dispoziţii au fost actualizate recent. Dar, spre deosebire de taximetrişti, şoferii de VTC înregistraţi nu sunt obligaţi să obţină o licenţă foarte scumpă - între 50.000 de euro în oraşele mici şi până la 200.000 de euro în oraşele mari. Aceasta este una dintre principalele nemulţumiri ale taximetriştilor.

Ei denunţă totodată aplicaţia UberPOP care poate fi instalată pe telefoane mobile. Este extrem de dificil pentru ei, mai ales pentru cei independenţi, să lupte împotriva acestor vehicule, care ajung foarte uşor, cu ajutorul aplicaţiei, la dispoziţia utilizatorilor aplicaţiei Uber.

Nemulţumirea faţă de serviciul clasic al Uber s-a mai redus în urma unor măsuri adoptate de către legiutor, însă apariţia aplicaţiei UberPOP a turnat ulei pe foc. Aplicaţia se află la originea grevei de joi, care a cuprins întreaga Franţă şi ameninţă să degenereze. UberPOP permite oricărui particular să propună curse prin intermediul aplicaţiei.

Acest lucru este întru totul ilegal, în opinia taximetriştilor şi serviciilor publice. Acestea din urmă au luat poziţie împotriva serviciului, pe care-l denunţă drept un "sistem de punere în legătură a clienţilor cu persoane care efectuează transport rutier" de pasageri "în mod oneros", potrivit Parchetului din Paris. O anchetă preliminară împotriva Uber a fost deschisă la sfârşitul lui 2014.

În plus, legea Thévenoud cu privire la organizarea concurenţei între taxiuri şi VTC-uri, adoptată la începutul lui octombrie 2014, prevede că şoferii neînregistraţi ca VTC sau taximetrişti riscă până la un an de închisoare, 15.000 de euro amendă, suspendarea permisului şi confiscarea vehiculului.

- Cazeneuve cere procurorilor o ordonanţă de interdicţie vizând UberPOP

Ministrul Afacerilor Interne Bernard Cazeneuve a îndemnat la calm şi a anunţat că le-a cerut procurorilor să întocmească o ordonanţă de interdicţie vizând UberPOP, potrivit Sky News.

Proteste paşnice aveau loc, joi, şi în alte oraşe, inclusiv la Toulouse şi Marsilia.

Taximetriştii din Franţa, la fel ca şoferii de taxi din alte ţări, au protestat în mai multe rânduri faţă de aplicaţia Uber. Unele proteste au degenerat, iar clienţi şi şoferi Uber au raportat că au fost agresaţi. Cel puţin în două rânduri, taximetrişti s-au dat drept clienţi, săptămâna trecută, la Strasbourg (est), pentru a atrage şoferi Uber în locuri izolate, în care au fost agresaţi de alţi şoferi de taxi, iar maşinile le-au fost avariate.

Firma americană afirmă că are 400.000 de utilizatori în Franţa. Însă şoferii ei nu plătesc taxe, nu urmează cele 250 de ore de pregătire obligatorii pentru taximetrişti şi nu au aceleaşi asigurări ca aceştia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici