Protest în Germania: Lanţ uman de 120 kilometri împotriva energie nucleare

Peste 100.000 de persoane care se opun energiei nucleare au format sâmbătă un lanţ uman de aproximativ 120 de kilometri în nordul Germaniei, între centralele Brunsbeuttel şi Kruemmel, cu două zile înainte de împlinirea a 24 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Protest în Germania: Lanţ uman de 120 kilometri împotriva energie nucleare

Protest în Germania: Lanţ uman de 120 kilometri împotriva energie nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Lanţul este aproape complet", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din regiunea Schleswig-Holstein (nord), menţionând "mult peste 100.000 de participanţi" la această acţiune pacifistă de-a lungul râului Elba şi Hamburgului.

Denumită "reacţie în lanţ - oprirea energiei nucleare", mişcarea de protest era de asemenea îndreptată împotriva proiectului Guvernului condus de Angela Merkel de a amâna închiderea a 17 centrale nucleare din ţară, prevăzută cel mai târziu pentru 2020.

"Peste 120.000 de opozanţi ai energiei nucleare manifestează împotriva continuării funcţionării centralelor atomice", afirmă într-un comunicat organizatorii, un grup de asociaţii de apărare a mediului, de federaţii pentru energii regenerabile, organizaţii religioase, asociaţii de tineret, sindicate şi partide.

Ei cer Guvernului să "îşi corecteze politica în favoarea atomului" şi închiderea definitivă a centralelor de la Brunsbeuttel şi Kruemmel, care au înregistrat mai multe pene în ultimii ani.

Alte mişcări de protest au avut loc în alte zone ale primei economii europene, unde opoinia publică este majoritar ostilă energiei nucleare.

În Hessa (vest), circa 20.000 de persoane au încercuit centrala nucleară de la Biblis, în timp ce peste 5.000 de manifestanţi au protestat în faţa centrului de deşeuri nucleare din Ahaus, în Renania de Nord-Westfalia (vest).

Preşedintele partidului social-democrat (PSD, opoziţie), Sigmar Gabriel, reproşează Guvernului că susţine "interesele a patru grupuri din sector şi nu binele comun", în ediţia de duminică a publicaţiei Bild am Sonntag.

Germania trebuie oficial să închidă progresiv, până în 2020, centralele sale nucleare, o măsură luată în 2000 sub Guvernul de coaliţie care îi reunea pe social-democraţi (SPD) şi Verzi.

Însă conservatorii şi liberalii (FDP) din cadrul coaliţiei guvernamentale condusă de Angela Merkel preconizează prelungirea funcţionării anumitor centrale.

Aproximativ un sfert din electricitatea ţării este produsă de centralele nucleare germane, conform Ministerului Mediului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici