VIDEO  Protestatarii iranieni sfidează represiunea cu demonstraţii la nivel naţional

Protestatarii din Iran au sfidat sâmbătă represiunea care durează de aproape o lună, scandând pe străzi şi în universităţi împotriva liderilor clerici ai ţării, într-un val susţinut de furie după decesul tinerei Mahsa Amini, scrie Reuters.

Urmărește
1339 afișări
Imaginea articolului Protestatarii iranieni sfidează represiunea cu demonstraţii la nivel naţional

FOTO AlinejadMasih/Twitter

Protestele care au cuprins Iranul de când Amini - o femeie de 22 de ani din regiunea kurdă a ţării - a murit, pe 16 septembrie, în timp ce era reţinută pentru "ţinută nepotrivită", reprezintă una dintre cele mai grave provocări la adresa Republicii Islamice de la revoluţia din 1979.

Protestele s-au extins în greve care au închis magazine şi întreprinderi, au afectat sectorul energetic şi au inspirat acte de disidenţă împotriva regimului religios.

O înregistrare video postată de organizaţia Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, arată proteste în oraşul Mashhad, al doilea cel mai populat oraş din Iran, în nord-estul ţării, cu demonstranţi care scandează "Clerici, dispăreţi" şi şoferi care claxonează.

Videoclipurile postate de grup au arătat o grevă a comercianţilor din oraşul kurd Saqez din nord-vestul ţării - oraşul natal al lui Amini - şi eleve de liceu care scandau "Femeie, viaţă, libertate" pe străzile din Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan.

Proteste au fost raportate, de asemenea, în Isfahan, în centrul Iranului, şi în sud-estul ţării.

 

Reuters nu a putut verifica în mod independent înregistrările video. Serviciile de telefonie şi internet din Iran au fost frecvent perturbate în ultima lună, iar NetBlocks, organizaţia de supraveghere a internetului, a raportat "o nouă perturbare majoră" cu puţin timp înainte de începerea protestelor de sâmbătă.

Amini a murit în arest după ce a fost reţinută de poliţia morală pentru că a încălcat reglementările religioase stricte care cer ca femeile să fie îmbrăcate modest.

Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 200 de persoane au fost ucise în timpul represiunii la nivel naţional, inclusiv adolescente ale căror morţi au devenit un motiv de mobilizare pentru mai multe demonstraţii care cer căderea Republicii Islamice.

Sâmbătă, protestatarii au chemat la demonstraţii în oraşul Ardabil din nord-vestul ţării pentru moartea lui Asra Panahi, o adolescentă din minoritatea etnică azeră despre care activiştii spun că a fost bătută până la moarte de forţele de securitate.

Oficialii au negat informaţia, iar agenţiile de presă apropiate Gardienilor Revoluţiei l-au citat pe unchiul ei spunând că liceana a murit din cauza unei probleme cardiace.

Videoclipuri postate pe reţelele de socializare de către site-ul activist 1500tasvir susţin că arată proteste de stradă în Ardabil, în timp ce un alt videoclip de pe reţelele de socializare arată cum poliţia se retrage din faţa demonstranţilor care aruncă cu pietre.

Iranul a pus violenţele pe seama duşmanilor din ţară şi din străinătate, inclusiv a separatiştilor înarmaţi şi a puterilor occidentale, acuzându-i că au conspirat împotriva Republicii Islamice şi negând că forţele de securitate au ucis protestatari.

În cel mai dur avertisment adresat până acum protestatarilor, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei - a cărui cădere a fost cerută de mulţi demonstranţi - a declarat vineri că nimeni nu ar trebui să îndrăznească să creadă că poate dezrădăcina Republica Islamică.

Televiziunea de stat a anunţat că cel puţin 26 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi. Comandantul de la Teheran al forţelor miliţiei Basij care au acţionat împotriva protestatarilor a declarat la Teheran că trei membri au fost ucişi şi alţi 850 au fost răniţi.

Hasan Hasanzadeh a declarat pentru agenţia de ştiri de stat IRNA că există 380 de batalioane Basij în Teheran, fără a preciza numărul exact.

În colegiul tehnic Shariaty din Teheran, studentele au scandat sloganuri împotriva guvernării clericale care durează de patru decenii. "Atâţia ani de crime, moarte acestei conduceri religioase", au scandat ele, potrivit unui videoclip postat pe reţelele de socializare.

Ministrul iranian de externe a discutat vineri cu cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, care a îndemnat Teheranul să înceteze represiunea împotriva protestatarilor.

În cadrul unei convorbiri telefonice, Hossein Amirabdollahian i-a spus lui Borrell că Iranul a permis proteste paşnice şi că guvernul său se bucură de sprijin popular, potrivit presei de stat. "Prin urmare, le recomandăm europenilor să privească problema cu o abordare realistă", a spus el.

Noile sancţiuni ale UE împotriva a aproximativ 15 iranieni sunt aşteptate să fie aprobate luni, au declarat diplomaţii. Îngheţarea activelor şi interdicţiile de călătorie vor avea un impact redus asupra persoanelor respective, dar diplomaţii au declarat că acestea au trimis un mesaj politic şi au arătat o preocupare internaţională tot mai mare cu privire la represiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici