Proteste ale judecătorilor polonezi faţă de planurile guvernului de reformare a sistemului judiciar

Judecătorii din Polonia au refuzat să lucreze, joi, timp de 30 de minute, în semn de protest faţă de planurile guvernului de reorganizare a sistemului judiciar, spunând că schimbările i-ar aduce sub influenţă politică şi ar cauza încălcarea Constituţiei, relatează The Associated Press.

Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului Proteste ale judecătorilor polonezi faţă de planurile guvernului de reformare a sistemului judiciar

Proteste ale judecătorilor polonezi faţă de planurile guvernului de reformare a sistemului judiciar (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Magistraţii au luat o pauză şi au participat la întâlniri organizate în mod extraordinar, pentru a discuta această situaţie. Ei consideră că planurile guvernului merg în direcţia greşită, către un control din partea factorilor politici.

Potrivit unui proiect de lege, Parlamentul va numit 15 dintre cei 25 de judecători ai Consiliului Naţional al Magistraturii. Totodată, toţi membrii care au fost numiţi de către judecători ar urma să fie înlăturaţi.

Printre atribuţiile acestui Consiliu se află elaborarea şi punerea în aplicare a normelor etice pentru judecători, analizarea candidaţilor la intrarea în sistemul judiciar şi obţinerea de avize cu privire la noi legi şi reglementări, pentru a asigura că acestea respectă Constituţia.

Pe de altă parte, majoritatea judecătorilor polonezi sunt de acord că sistemul judiciar are nevoie de o reformă profundă, pentru eficientizarea muncii lor şi pentru accelerarea soluţionării dosarelor.

În cazul unui vot în Parlament privind acest proiect de lege, partidul iniţiator Lege şi Justiţie (PiS) deţine majoritatea. Nu a fost anunţată încă data la care această iniţiativă va fi supusă la vot.

Recent, Polonia a fost puternic criticată de către liderii Uniunii Europene, care consideră că statul de drept este ameninţat de politicile partidului aflat la guvernare. Totodată, partidele de opoziţie poloneze au criticat planurile guvernului.

După asumarea mandatului de guvernare, în 2015, partidul Lege şi Justiţie (PiS) a acţionat pentru numirea directă a judecătorilor de la Curtea Constituţională. Totodată, liderii formaţiunii au anunţat intenţia de reorganizare a activităţii tribunalelor şi schimbarea conducerii Curţii Supreme de Justiţie. Motivul principal invocat este nemulţumirea generală faţă de ritmul lent în care instanţele gestionează dosarele.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici