PROTESTE ÎN TURCIA: Reacţii din străinătate faţă de evenimentele de la Istanbul şi Ankara

Uniunea Europeană şi Statele Unite au exprimat preocupare în legătură cu violenţele produse în Turcia, lansând apeluri la calm, relatează ziarul turc Hurriyet, în ediţia online.

Urmărește
1970 afișări
Imaginea articolului PROTESTE ÎN TURCIA: Reacţii din străinătate faţă de evenimentele de la Istanbul şi Ankara

PROTESTE ÎN TURCIA: Reacţii din străinătate faţă de evenimentele de la Istanbul şi Ankara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jen Psaki, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat că Washingtonul este preocupat de acţiunile brutale ale poliţiei turce. "Credem că stabilitatea pe termen lung a Turciei, siguranţa şi prosperitatea pot fi garantate doar prin respectarea drepturilor fundamentale. Dreptul la manifestaţii este unul dintre acestea. Aceste drepturi sunt foarte importante într-o democraţie sănătoasă", a spus Psaski.

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a condamnat brutalitatea poliţiei turce.

La rândul său, biroul comisarului UE pentru Extindere a cerut respectarea dreptului de participare la manifestaţii.

Mii de protestatari au ocupat, sâmbătă, Piaţa Taksim din centrul oraşului Istanbul, iar forţele de ordine s-au retras. Potrivit surselor citate de ziarul Hurriyet, protestatarii au primit permisiunea să reintre în Parcul Taksim Gezi după ce preşedintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan şi pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere să ordone retragerea forţelor de ordine în scopul diminuării tensiunilor. În acelaşi timp, preşedintele ţării a îndemnat protestatarii să dea dovadă de "bun-simţ" şi "calm", avertizând că demonstraţiile au atins un nivel "îngrijorător".

Siria îl acuză pe Recep Tayyip Erdogan că acţionează în mod "terorist" împotriva propriului popor

Ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi, a acuzat sâmbătă autorităţile turce că acţionează în mod "terorist" împotriva propriului popor, cerând demisia premierului Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

"Revendicările poporului turc nu merită să fie tratate în mod violent, iar dacă Erdogan este incapabil să utilizeze mijloace nonviolente trebuie să demisioneze", a declarat ministrul sirian.

"Faptul că sunt reprimate demonstraţii paşnice demonstrează că Erdogan este deconectat de la realitate", a continuat Zohbi.

Guvernul condus de Erdogan, care susţine insurgenţii din Siria şi critică regimul de la Damasc, a atribuit atentatele comise pe 11 mai în Turcia, la frontiera cu Siria, unor grupări apropiate de regimul Bashar al-Assad. La acea vreme, ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi, a atribuit Guvernului turc responsabilitatea pentru atentatele comise pe teritoriul Turciei, la frontiera cu Siria, catalogându-l drept "criminal" şi "măcelar" pe premierul Recep Tayyip Erdogan. "Suntem întristaţi de moartea martirilor în localitatea turcă Reyhanli", a reacţionat Omran al-Zohbi, reiterând că Siria nu este implicată în niciun fel în atentatele din Turcia, soldate cu cel puţin 51 de morţi şi peste 100 de răniţi.

"Premierul turc Recep Tayyip Erdogan trebuie luat la întrebări în legătură cu acest atac. Partidul său poartă responsabilitatea directă", a adăugat ministrul sirian. "Erdogan ar trebui să demisioneze; este un criminal şi un măcelar", a insistat, la acea vreme, al-Zohbi, amintind că Guvernul turc a facilitat traficul de armament şi combatanţi în Siria, alimentând conflictul din această ţară şi transformând regiunea de frontieră turco-siriană într-un fief al teroriştilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici