Proteste în Ungaria. Guvernul lui Viktor Orban a relaxat normele de exploatare forestieră pentru a face faţă crizei de energie

Mii de maghiari au protestat vineri în faţa parlamentului împotriva unei relaxări a normelor de exploatare forestieră pentru a satisface cererea crescută de lemn de foc ca urmare a creşterii preţurilor la gaze şi electricitate.

Urmărește
15011 afișări
Imaginea articolului Proteste în Ungaria. Guvernul lui Viktor Orban a relaxat normele de exploatare forestieră pentru a face faţă crizei de energie

Cabinetul premierului Viktor Orban, invocând efectele războiului din Ucraina vecină, a relaxat reglementările privind exploatarea forestieră la începutul acestei luni, o măsură despre care activiştii şi partidele de opoziţie spun că ar putea accelera defrişările şi dăuna mediului, notează Reuters.

Ungaria este dependentă de Rusia pentru cea mai mare parte a energiei sale, iar Orban a făcut un lobby intens pentru a obţine o scutire de la sancţiunile Uniunii Europene privind importurile de ţiţei rusesc, interzicând în acelaşi timp exportul de combustibili, inclusiv lemn de foc, din Ungaria.

"Acesta este viitorul nostru comun. Cu toţii simţim pe pielea noastră efectele schimbărilor climatice, iar tăierea copacilor nu va face decât să înrăutăţească situaţia", a declarat protestatarul Fanni Fodor.

Mitingul a fost convocat de partidul liberal ecologist LMP, care are cinci parlamentari de opoziţie în parlamentul de 199 de membri.

Guvernul susţine că Ungaria poate produce 3,5 milioane de metri cubi de lemn de foc pe an şi că relaxarea regulilor a fost necesară pe fondul creşterii cererii, determinată în parte de faptul că Orban a redus politica sa de subvenţionare a facturilor la utilităţile casnice.

Guvernul spune că exploatarea forestieră va fi intensificată doar în cazul unei urgenţe de aprovizionare. Cu toate acestea, unele grupuri de mediu au tras deja un semnal de alarmă.

"Slăbirea reglementărilor din decretul guvernamental este atât de substanţială, este la egalitate cu cele implementate în secolul XX în circumstanţe şi mai critice", a declarat Laszlo Galhidy, un oficial al WWF Ungaria, într-o declaraţie.

"Pădurile maghiare nu şi-au revenit încă pe deplin după aceste consecinţe".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici