Cel mai înalt organ judiciar din Bulgaria, Consiliul Judiciar Suprem este de aşteptat să îl aleagă pe Geshev, în prezent procuror-şef adjunct, pentru un mandat de 7 ani. Poziţia puternică este esenţială pentru combaterea corupţiei în ţara membră a Uniunii Europene.
Bulgaria ocupă primul loc în clasamentul celor mai corupte state membre ale UE în indicele de percepţie a corupţiei, potrivit Transparency International.
Geshev, 49 de ani, a fost nominalizat în unanimitate pentru acest post de către toţi procurorii din Consiliu. Lipsa de concurenţă pentru ocuparea acestei poziţii înalte i-a înfuriat pe protestatari care văd alegerea sa ca fiind deja hotărâtă.
Geshev a respins acuzaţiile lor şi a spus în iulie că a acceptat nominalizarea doar din cauza încrederii investite în el de către colegii săi.
Scandând „Geshev este dizgraţie” şi „Libertate” protestatarii, care au organizat o serie de manifestaţii împotriva sa în ultimele luni, presupusele elite politice şi oligarhii predispuşi la corupţie au colaborat, fiind în spatele nominalizării lui Geshev pentru a se asigura că infracţiunile lor nu vor fi cercetate.
Marţi, Comisia Europeană a anunţat că Sofia a făcut progrese suficiente în ceea ce priveşte angajamentele de revizuire a sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei pentru a-i permite să înceteze monitorizarea specială impusă Sofiei din 2007. Comisia a subliniat totuşi că Bulgaria trebuie să se asigure că reformele vor fi ireversibile şi vor da rezultate.
În ciuda voinţei politice declarate, Bulgaria urmează să condamne un funcţionar de rang înalt pentru acuzaţii de corupţie.