Proteste masive în mai multe oraşe din Israel: 500.000 de manifestanţi au cerut demisia guvernului

  • Zeci de mii de persoane s-au adunat şi au protestat în mai multe oraşe din Israel în cursul serii de duminică.
  • Aceştia au protestat împotriva premierului Benjamin Netanyahu şi a guvernului său, după ce şase trupuri neînsufleţite ale ostaticilor luaţi de Hamas au fost recuperate de către autorităţile israeliene.
Urmărește
598 afișări
Imaginea articolului Proteste masive în mai multe oraşe din Israel: 500.000 de manifestanţi au cerut demisia guvernului

Manifestaţii în Tel Aviv. Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

Tensiunea este în creştere în Israel, după ce aproape jumătate de milion de oameni – potrivit estimărilor presei israeliene – au ieşit în ţară pentru a protesta împotriva guvernului şi a eşecului acestuia de a ajunge la un acord de eliberare a ostaticilor israelieni din Gaza, deţinuţi de gruparea Hamas, relatează BBC.

În mai multe oraşe din ţară, precum Ierusalim sau capitala Tel Aviv, israelienii i-au cerut premierului Benjamin Netanyahu să facă mai mult pentru a-i aduce acasă pe cei 101 ostatici rămaşi, dintre care aproximativ o treime, potrivit oficialilor israelieni, au murit.

Protestele de duminică au fost în mare parte paşnice, dar mulţimea a rupt liniile de poliţie, blocând o autostradă importantă din Tel Aviv. Unele imagini difuzate de televiziunea israeliană arată cum forţele de ordine au îndreptat tunuri cu apă înspre protestanţi, iar zeci de persoane au fost reţinute, potrivit Euractiv.

În cursul zilei de luni, liderii sindicali au convocat grevă generală începând cu ora 8:00, iar aeroportul Ben Gurion – principalul nod de transport aerian al Israelului, îşi va suspenda activitatea.

Presiuni asupra premierului Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se confruntă cu apeluri tot mai numeroase de a pune capăt celor aproape 11 luni de război printr-un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor rămaşi. Acesta a declarat în mai multe rânduri că nu se va opri până nu îi va prinde pe cei responsabili.

Peste 40.000 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza de la atacul din 7 octombrie până în prezent, potrivit datelor raportate de către Ministerul Sănătăţii din teritoriu, condus de Hamas.

În ultimile luni, negocierile de încetare a ostilităţilor în Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas – mediate de SUA, Qatar şi Egipt – nu au ajuns la un acord, în ciuda presiunii crescute a SUA şi a călătoriilor repetate ale oficialilor de top în regiune.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici