Proteste violente în cel mai mare oraş din sud-estul Turciei: Poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene | FOTO, VIDEO

Forţele de ordine au făcut uz de echipamentul din dotare, inclusiv tunuri cu apă, bastoane şi gaze lacrimogene, pentru a dispersa manifestanţii care au protestat, marţi, în sud-estul Turciei, faţă de demiterea a trei primari kurzi la doar câteva luni după alegerea lor, informează postul Euronews.

Urmărește
1349 afișări
Imaginea articolului Proteste violente în cel mai mare oraş din sud-estul Turciei: Poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene | FOTO, VIDEO

Poliţia turcă a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii ce protestau faţă de demiterea a trei primari kurzi

Luni, Administraţia de la Ankara i-a înlocuit pe cei trei aleşi locali, membri ai Partidului Popular Democratic (HDP, pro-kurd), cu oficiali guvernamentali şi a arestat peste 400 de persoane suspectate că de legături cu militanţii kurzi.

La Diyarbakir, cel mai mare oraş din sud-estul Turciei, forţele de ordine au folosit un tun cu apă împotriva unui mic grup de protestatari, iar unii manifestanţi au fost loviţi cu bastoane de către poliţişti.

"Puteţi vedea astăzi un regim de presiune şi persecuţie", a declarat liderul HDP, Sezai Temelli, în faţa reporterilor, pe o stradă din Diyarbakir, în timp ce poliţia acţiona împotriva protestatarilor.

"Vom continua să rezistăm oriunde am fi, deoarece rezistenţa este dreptul nostru legitim", a adăugat Sezai Temelli.

Ministerul de Interne de la Ankara îi acuză pe cei trei primari, care administrau trei oraşe majore din sud-estul ţării (Diyarbakir, Mardin şi Van), de o serie de infracţiuni, inclusiv apartenenţă la o organizaţie teroristă şi răspândire de propagandă teroristă.

Preşedintele Recep Erdogan acuză frecvent formaţiunea HDP că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie separatistă considerată drept teroristă de Turcia, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

După tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016, Administraţia Erdogan a luat măsuri similare şi împotriva funcţionarilor publici suspectaţi de legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat puciul. Aproape o sută de primari şi mii de politicieni au fost arestaţi, acţiune punitivă care a fost criticată dur de activiştii pentru democraţie, opoziţie şi guvernele occidentale.

Taguri:
turcia,
proteste,
kurzi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici