- Home
- Externe
- CAIRO, (30.06.2013, 20:51)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTESTELE DIN EGIPT: Manifestanţii i-au strigat "Cară-te!" şi i-au arătat cartonaşul roşu lui Morsi. Sediul mişcării Fraţilor Musulmani, atacat cu cocteiluri Molotov
Mii de egipteni au strigat "Cară-te!", agitând cartoane de culoarea roşie, şi l-au huiduit duminică pe preşedintele islamist Mohamed Morsi în Piaţa Tahrir, un loc simbolic în care au revenit atmosfera şi sloganurile revoluţiei din 2011 împotriva lui Hosni Mubarak.
Urmărește
378 afișări
Protestele continuă în Egipt: Manifestanţii i-au strigat "Cară-te!" şi i-au arătat cartonaşul roşu lui Morsi, în Piaţa Tahrir (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Poporul vrea prăbuşirea regimului", strigă mulţimea, reluând sloganuri utilizate deja, în acest loc simbolic de manifestaţii politice în Cairo, de opozanţii fostului preşedinte.
Bărbaţi, femei şi copii agită o mulţime de cartoane de culoarea roşie şi scandează "Morsi, cară-te", într-un vacarm de fluiere şi vuvuzele.
"Este a doua revoluţie şi va porni de aici, pentru că (Piaţa) Tahrir este simbolul revoluţiei", afirmă Ibrahim Hammuda, un tâmplar venit de la Damiatta, pe coastele Mediteranei, pentru a se alătura manifestanţilor în capitală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În 2011, mulţimea ieşea pe stradă purtând portrete ale demnitarilor regimului Mubarak barate cu un "x" de culoarea roşie.
Acum manifestaţii agită fotografii ale liderilor Fraţilor Musulmani, mişcarea din care provine Morsi, şi ele barate cu un "x" de culoarea roşie.
Mohamed Morsi a fost ales în iunie 2012, în urma primelor alegeri prezidenţiale libere din istoria ţării. Dar, în prezent, critcii săi îl acuză că guvernează exclusiv spre profitul taberei islamiste şi că neagă idealuri democratice ale revoltei, fără care nu ar fi ajuns la putere.
Ei îi reproşează că a nu şi-a respectat promisiunea de a fi "preşedintele tuturor egiptenilor" şi că lasă economia să se prăbuşească în cădere liberă.
"Morsi m-a trădat"
"Sunt aici pentru că Morsi, pe care l-am votat, m-a trădat şi nu şi-a respectat promisiunile. Egiptul va fi eliberat din nou, începând din Piaţa Tahrir", declară Mohamed Samir, venit din oraşul Mansoura, în Delta Nilului.
Manifestanţi s-au reunit în Piaţa Tahrir cu câteva ore înainte de marşuri, prevăzute duminică spre seară, pornind din diverse zone ale oraşului Cairo şi îndreptându-se toate spre palatul prezidenţial, în cartierul Heliopolis, unde erau aşteptaţi cei mai mulţi manifestanţi, duminică seara.
Cântece patriotice sunt difuzate prin portavoce, la volumul maxim, iar în apropierea palatului organizatori care se ocupă cu asigurarea ordinii poartă veste fluorescente pe care se poate citi "Accesul interzis Fraţilor Musulmani".
"Protejăm revoluţia de cei care o ameninţă", declară un manifestant, Essam Ahmed.
"Fraţii Musulmani nu continuă revoluţia, ei vor să monopolizeze statul", apreciază Mohammed Abdel Wahab, un cadru în domeniul marketingului, venit în Piaţa Tahrir împreună cu familia.
La câţiva kilometri depărtare, în cartierul Nasr City, islamişti participă de mai multe zile la o acţiune de ocupare, în sprijinul lui Morsi, care a provocat manifestaţii masive. În opinia celor din Piaţa Tahrir, acesta nu este un semn al popularităţii preşedintelui, ci mai degrabă al unei voinţe de a-i ridica pe egipteni unii împotriva celorlalţi.
"Morsi, ipocritule, dezbini poporul", scandează mulţimea opozanţilor.
Manifestaţiile anti-Morsi de duminică sunt organizate la apelul campaniei Tamarrod (rebeliune, în arabă), care afirmă că a adunat în doar câteva săptămâni peste 22 de milioane de semnături cu scopul de a cere organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate.
După îndepărtarea de la putere a lui Mubarak, Piaţa Tahrir a rămas locul preferat de organizare a a numeroase manifestaţii, împotriva puterii militare de tranziţie, iar în prezent împotriva lui Morsi.
Tot în această piaţă, noul preşedinte, proaspăt ales, a venit anul trecut să depună un jurământ de credinţă faţă de valorile revoluţiei, într-un discurs susţinut în faţa mulţimii.
Sediul central din Cairo al mişcării Fraţilor Musulmani, atacat cu cocteiluri Molotov
Sediul central al mişcării Fraţilor Musulmani, formaţiunea din care provine preşedintele islamist Mohamed Morsi, a fost atacat duminică seara cu cocteiluri Molotov, au anunţat mişcarea şi surse în domeniul securităţii.
Aproximativ 150 de "huligani neidentificaţi" au atacat clădirea, în cartierul Moqqatam, aruncând cu cocteiluri Molotov şi pietre, şi au tras cu arme cu alice, a anunţat Gehad al-Haddad, un purtător de cuvânt al confreriei. Televiziunea a prezentat imagini cu clădirea atacată de zeci de persoane.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe