- Home
- Externe
- ANKARA, (13.06.2013, 10:01)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTESTELE DIN TURCIA - Erdogan încearcă să detensioneze situaţia şi propune un referendum: "Singura care contează este voinţa poporului"
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a încercat miercuri să dezamorseze fronda îndreptată împotriva Guvernului său de două săptămâni, evocând ideea unui referendum pe tema proiectului de amenajare din piaţa Taksim din Istanbul, aflat la originea manifestaţiilor.
Urmărește
698 afișări
PROTESTELE DIN TURCIA - Erdogan încearcă să detensioneze situaţia şi propune un referendum: "Singura care contează este voinţa poporului" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La o zi după intervenţia poliţiei în această piaţă, şeful Guvernului a avut întrevederi cu "reprezentanţii" mişcării de contestare, în faţa cărora a avansat prudent ideea de consultare a populaţiei acestei metropole, cu speranţa că aceasta va accelera sfârşitul mişcării.
"Am putea să supunem această problemă votului popular la Istanbul (...) în democraţie, singura care contează este voinţa poporului", a declarat presei vicepremierul Huseyin Celik la încheierea reuniunii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Cred că după acest gest de bunăvoinţă, tinerii vor decide să părăsească parcul Gezi", şi-a exprimat speranţa Celik. "Parcul Gezi trebuie evacuat cât mai repede posibil, nu putem, bineînţeles, să acceptăm că aceste manifestaţii vor continua la infinit", a adăugat el.
În timp ce legitimitatea lor este contestată de manifestanţi, interlocutorii premierului, 11 membri proveniţi din rândul organizaţiilor neguvernamentale sau al societăţii civile, experţi sau artişti, au exclus prudent, joi, orice apreciere cu privire la propunerea primită.
"Le-am spus (guvernanţilor) că nu avem nicio autoritate să spunem ceva cu privire la proiectele Guvernului", a declarat una dintre cele 11 persoane primite, Ipek Akpinar.
Grupul coordonator al manifestanţilor din parcul Gezi, platfoma a 116 asociaţii care animează mişcarea, nu a fost invitat la Ankara. Iar alţi invitaţi, precum Greenpeace, au refuzat întâlnirea, denunţând operaţiunea în forţă a poliţiei şi intransigenţa premierului.
După evacuarea de marţi a pieţei Taksim, parcul Gezi, a cărui destructurare anunţată a marcat începerea revoltei împotriva premierului la 31 mai, a rămas miercuri ultimul bastion al contestării.
Numeroşi ocupanţi şi-au abandonat corturile de teama unei evacuări în forţă a poliţiei. Doar câteva sute de persoane au rămas acolo, hotărâte să continue mişcarea pentru a proteja parcul şi cei 600 de arbori.
"Nu ne este teamă", a asigurat unul dintre ei, Anessa, o fotografă în vârstă de 29 de ani. "Nu ne vom opri". "Oamenii învaţă să nu le fie teamă de Guvern", a continuat Fulya Dagli, o studentă la drept în vârstă de 21 de ani: "de aceea nu vom pleca".
Cu urmele confruntărilor de miercuri şterse, piaţa Taksim a revenit aproape la normal.
Un număr ridicat de forţe de poliţie a fost mobilizat în jurul pieţei pentru a descuraja revenirea manifestanţilor până la lăsarea serii, când câteva mii de persoane au invadat din nou zona scandând "Tayyip, demisia!" în faţa poliţiştilor. Niciun incident nu s-a produs în cursul serii.
Sigur de susţinerea unei majorităţi a turcilor, premierul a adoptat un ton foarte ferm de la începutul crizei.
În faţa deputaţilor Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din cadrul mişcării islamiste), Erdogan şi-a demonstrat nerăbdarea în faţa celor pe care i-a calificat drept hoţi sau "extremişti". "Acest dosar s-a încheiat. Nu vom mai da dovadă de toleranţă", a declarat el.
Liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, i-a cerut preşedintelui Abdullah Gül, recunoscut ca fiind mai moderat decât premierul său, să reunească toate partidele pentru a încerca ieşirea din criză. Dar şeful statului a răspuns că "acest lucru nu va duce la mare lucru".
Fermitatea sa şi lovitura de forţă de marţi i-au adus lui Erdogan numeroase critici pe plan internaţional.
Parisul a preconizat "calm şi reţinere", iar Berlinul a calificat intervenţia poliţiei drept un "semn rău". În aceeaşi linie, şeful diplomaţiei UE, Catherine Ashton, i-a cerut lui Erdogan să privilegieze "dialogul şi nu confruntarea".
În paralel, mii de avocaţi au protestat miercuri în Turcia, în special la Ankara şi Istanbul, pentru a denunţa scurta reţinere, cu o zi înainte, a 73 dintre ei la Istanbul, care se reuniseră pentru a susţine mişcarea de contestare.
Potrivit ultimului bilanţ publicat marţi de sindicatul medicilor turci, valul de proteste s-a soldat cu patru morţi, dintre care trei manifestanţi şi un poliţist, şi aproximativ 5.000 de persoane rănite, dintre care câteva zeci grav.
Citeşte şi:
VIOLENŢELE din TURCIA: Confruntările din piaţa Taksim din Istanbul s-au încheiat. Manifestanţii se vor întâlni cu premierul turc
Citeşte şi:
PROTESTELE din TURCIA: Confruntările între manifestanţii din Piaţa Taksim şi poliţie în imagini - GALERIE FOTO
Citeşte şi:
Justificarea pentru intervenţia cu gaze lacrimogene din Turcia: Manifestanţii din Piaţa Taksim pătează imaginea ţării
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe