„Am spus că am ajuns la capăt. Că a devenit insuportabil. Ieri, operaţiunea a fost desfăşurată şi (piaţa Taksim şi parcul Gezi) au fost curăţate (…) era datoria mea de premier”, a declarat Erdogan, în cadrul unei reuniuni publice a partidului său la Istanbul.
„Nu vom abandona această piaţă teroriştilor”, a afirmat el, referindu-se la drapelele sau banerele unor mişcări politice interzise care au fost desfăşurate în piaţa Taksim.
„Această ţară nu este un pământ obişnuit. Nu puteţi organiza reuniuni peste tot unde doriţi. Puteţi să faceţi acest lucru acolo unde este autorizat”, a subliniat şeful Guvernului, amintind că parcul Gezi şi piaţa Taksim nu sunt „proprietatea privată” a manifestanţilor.
În cadrul discursului său, Erdogan, al cărui partid islamo-conservator a ajuns la putere în 2002, a apărat acţiunea poliţiei şi le-a dat întâlnire contestatarilor la alegerile municipale din martie 2014. „Dacă nu vreţi să ne mai vedeţi la putere, soluţia există: alegerile”, a declarat el.
După două săptămâni de manifestaţii antiguvernamentale, poliţia a intervenit sâmbătă seara pentru a evacua în forţă parcul Gezi şi piaţa Taksim din Istanbul, provocând confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari.
Două sindicate principale din Turcia fac apel la grevă generală începând de luni
„Intrăm în grevă mâine (luni) în toată ţara, cu (sindicatul) DISK şi alte organizaţii”, a declarat Baki Cinar, purtătorul de cuvânt al KESK. Medici, ingineri, arhitecţi şi detinşti se alătură apelului la grevă.
Organizaţiile sindicale cer, de asemenea, încheierea „imediată” a violenţelor poliţiei.
Aceste sindicate au organizat deja o grevă miercuri, după o operaţiune în forţă a poliţiei pentru evacuarea a zeci de mii de manifestanţi din piaţa Taksim din Istanbul.
Acest prim apel la grevă generală a fost prea puţin urmat. Confederaţia sindicală a muncitorilor revoluţionari (DISK) revendică 420.000 de membri şi Confederaţa sindicală a salariaţilor din sectorul public (KESK) 250.000 de membri.