PROTESTELE DIN TURCIA: Mii de manifestanţi în a cincea zi consecutiv - VIDEO, GALERIE FOTO

Mii de persoane continuau să manifesteze în noaptea de luni spre marţi în Piaţa Taksim, în centrul Istanbulului, şi în zeci de oraşe din Turcia, în a cincea zi consecutiv, marcată de noi confruntări între poliţişti şi manifestanţi.

Urmărește
1363 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN TURCIA: Mii de manifestanţi în a cincea zi consecutiv - VIDEO, GALERIE FOTO

PROTESTELE DIN TURCIA: Mii de manifestanţi în a cincea zi consecutiv

Un semn al agravării nemulţumirii, una dintre cele mai importante confederaţii turce a îndemnat la o grevă de două zile, începând de marţi, cu scopul de a denunţa recurgerea statului la "teroare" împotriva contestatarilor.

Pentru prima dată de la începutul acestei mişcări, a fost semnalată moartea a două persoane în legătură cu tulburările. Uniunea medicilor turci a anunţat că un tânăr a fost ucis duminică seara la Istanbul de o maşină care a intrat în mulţime, iar un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii în sudul Turciei, potrivit postului NTV.

La Ankara, poliţia a dispersat luni seara cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă grupări ostile Guvernului islamisto-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan. În schimb, premierul a negat orice derivă autoritaristă şi a respins ideea unei "primăveri turce", dând asigurări din Maroc, unde se afla în vizită, că situaţia în ţara sa este pe cale să se detensioneze.

Locţiitor în absenţa şefului Guvernului, vicepremierul Bülent Arinç urmează să susţină marţi o conferinţă de presă, la ora 9.00 GMT (12.00, ora României), pe tema acestor evenimente fără precedent. El a lăudat luni virtuţile dialogului, "în loc să se tragă asupra oamenilor".

În cartierul Kavaklidere din Ankara, unităţi antirevoltă au tras luni seara cu gloanţe de cauciuc spre contestatari, majoritatea tineri, care le-au atacat cu pietre, potrivit postului CNN-Türk.

La Istanbul, poliţiştii au tras zeci de grenade cu gaze lacrimogene pentru a disloca din cartierul Gümüssuyu (partea europeană) aproximativ 500 de manifestanţi ce au ridicat baricade şi au aprins focuri, potrivit unor martori şi unor posturi de televiziune.

Însă atât în acest megalopolis, cât şi la Ankara, alte reuniuni de amploare au continuat paşnic în noaptea de luni spre marţi.

Manifestanţi şi forţe de ordine au reluat luni confruntări violente, atât în capitală, în Piaţa Kizalay, cât şi la Istanbul, în apropierea sediului biroului şefului Guvernului.

La fel de hotărâţi, mii de locuitori din Istanbul au ocupat din nou Piaţa Taksim, aflată în centrul mişcării de contestare, goală începând de sâmbătă după-amiaza, în urma intervenţiei poliţiei. Ei agitau steaguri turce şi scandau "Tayyip, demisia!".

- Voci în dezacord în cadrul puterii

Sigur pe el, Erdogan a sfidat din nou strada înainte să plece luni la prânz din Turcia într-un turneu de patru zile în ţări din Magreb.

"Rămânem fermi", a declarat şeful Guvernului pentru presă. "Ţara mea va răspunde" cu ocazia alegerilor locale din 2014, "dacă într-adevăr avem practici antidemocratice. Naţiunea noastră ne va răsturna" de la putere, a subliniat el.

"Da, este primăvară, dar nu o vom lăsa să devină iarnă", a adăugat el, referindu-se la "primăvara arabă", după care i-a acuzat pe manifestanţi că sunt conduşi de "extremişti" cu "legături" în străinătate.

Câteva ore mai târziu, la Rabat de această dată, Erdogan a apreciat că situaţia este "pe cale să revină la calm". "La întoarcerea mea din această vizită (în Magreb), problemele vor fi reglate", a continuat el.

Mai conciliant, preşedintele Abdullah Gül a îndemnat manifestanţii la calm şi l-a contrazis pe premier. "Este întru totul natural să fie exprimate opinii diferite (...) în cadrul unor manifestaţii paşnice", a spus el.

Bursa de la Istanbul şi-a încheiat şedinţa, luni, cu o scădere de 10,47%, reflectând îngrijorarea pieţelor. Lira turcă a înregistrat, ulterior, o cădere bruscă.

Începând de vineri, protestul unei mâini de activişti faţă de un proiect de desfiinţare a unui parc public din Istanbul s-a extins pe întregul teritoriu al Turciei.

Acuzat de derivă autoritaristă şi că vrea să "islamizeze" societatea turcă, Erdogan se confruntă, în prezent, cu o mişcare de contestare de o amploare inedită de la venirea la putere a formaţiunii sale, Partidul Dreptărţii şi Dezvoltării (AKP, rezultat dintr-o mişcare islamistă) în 2002.

Violenţele înregistrate în ultimele trei zile s-au soldat cu aproximativ 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara, potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului şi sindicate ale medicilor din cele două oraşe.

Aceste date nu au fost confirmate iniţial de către autorităţi, ministrul de Interne Muammer Güler evocând duminică un bilanţ de 58 de civili şi 115 poliţişti răniţi în cele 235 de manifestaţii înregistrate de marţea trecută şi până sâmbătă în 67 de oraşe.

Brutalitatea reprimării, evocată pe larg pe reţele de socializare turce, a suscitat numeroase critici în ţări occidentale ca Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.

Puternica Confederaţie a Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) a îndemnat marţi la grevă. "Teroarea exercitată de stat împotriva manifestanţilor întru totul paşnici continuă astfel încât ameninţă viaţa civililor", subliniază organizaţia într-un comunicat postat pe site.

KESK (stânga), care revendică 240.000 de membri în cadrul a 11 sindicate, a apreciat totodată că brutalitatea reprimării traduce "ostilitatea faţă de democraţie" a Guvernului islamisto-conservator.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici