PROTESTELE DIN TURCIA: Recep Tayyip Erdogan îşi aşteaptă susţinătorii la Istanbul

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan reuneşte, duminică, zeci de mii de susţinători la Istanbul, după o noapte de confruntări violente provocate în oraş de evacuarea în forţă a ultimului bastion al manifestanţilor care îi cer demisia.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN TURCIA: Recep Tayyip Erdogan îşi aşteaptă susţinătorii la Istanbul

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evacuaţi sâmbătă seara din parcul Gezi cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, contestatarii au promis să revină duminică în piaţa Taksim, centrul mişcării care agită Turcia de peste două săptămâni, ceea ce anticipează o nouă zi de violenţe.

Duminică dimineaţa, importante efective de poliţie interzic strict accesul în piaţă, unde se pot vedea doar maşinile de la salubrizare.

Potrivit presei turce, scurte confruntări au avut loc duminică dimineaţă între câteva sute de manifestanţi care mărşăluiau către Taksim şi forţele de ordine, care au folosit grenade lacrimogene.

După o primă reuniune gigant, sâmbătă, la Ankara, şeful Guvernului a prevăzut o nouă demonstraţie masivă duminică după-amiază într-un parc din Istanbul, la circa zece kilometri de piaţa Taksim.

Zeci de mii de simpatizanţi ai Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) sunt aşteptaţi la această manifestaţie.

În cea de-a 15-a zi a crizei, Erdogan a trecut sâmbătă seara la acţiune pentru a pune capăt contestaţiei. Cu câteva ore înainte, ocupanţii parcului Gezi au refuzat să părăsească piaţa, în pofida promisiunilor Guvernului de a suspenda proiectele de amenajare contestate până când justiţia nu va tranşa definitiv.

La două ore după un nou ultimatum, unităţile de poliţie au preluat controlul parcului Gezi, pe care l-au golit în câteva minute de miile de ocupanţi, înnecându-i într-un nor de gaze lacrimogene.

"Au intrat în forţă, cu mult gaz. Ne-au lovit, chiar şi pe femei", a povestit pentru AFP un manifestant, Ader Tefiq. "Eram în interiorul cortului-spital (...), au lansat grenade lacrimogene şi zeci de poliţişti au intrat", a povestit, la rândul său, Elif, o terapeută în vârstă de 45 de ani.

Poliţia a urmărit manifestanţii pe toate străzile învecinate până târziu în noapte, inclusiv în holul unui hotel luxos.

Potrivit grupului care coordonează manifestanţii, Solidaritate Taksim, "sute" de persoane au fost rănite în timpul operaţiunii. Guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu, a evaluat duminică la 44 numărul lor.

Vicepremierul Huseyin Celik a justificat evacuarea parcului. "Guvernul nu putea lăsa această ocupaţie să continue la infinit", a pledat Celik duminică, "acest coşmar trebuia să se termine".

La rândul său, grupul Solidaritate Taksim a condamnat operaţiunea care a "transformat parcul Gezi, Istanbulul şi ţara în zonă de război". "Partidul aflat la putere va fi făcut responsabul de evenimente", a adăugat el.

Abia cunoscută noua evacuare a parcului, că zeci de mii de persoane au şi ieşit pe străzi în Istanbul pentru a "prelua din nou" controlul asupra pieţei Taksim. Toată noaptea, poliţia a intervenit cu gaze, tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimea pe mai multe artere rutiere ale oraşului.

Câteva mii de persoane care încercau să ajungă pe malul european au fost dispersate pe unul dintre cele două poduri peste Bosfor.

La Ankara şi Izmir (vest), mii de persoane s-au reunit în cursul nopţii pentru a denunţa intervenţia poliţiei, fără incidente.

La începutul contestării, la 31 mai, poliţia a intervenit pentru a dispersa violent militanţii ecologişti care protestau faţă de distrugerea parcului Gezi şi a celor 600 de platani ai săi.

Furia provocată de această operaţiune a generat cea mai mare frondă împotriva Guvernului islamo-conservator de la sosirea sa la putere, în 2002. În marile oraşe din ţară, zeci de mii de manifestanţi i-au cerut demisia lui Erdogan, acuzat de derivă autoritară şi că vrea să islamizeze societatea turcă.

Potrivit ultimului bilanţ al sindicatului medicilor turci, patru persoane au murit şi aproximativ alte 7.000 au fost rănite de la începutul mişcării de contestare, la 31 mai.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici