Protestele din Turcia s-au diminuat: Bilanţul este de zeci de răniţi şi 1.700 de reţinuţi

Protestele de la Istanbul şi din alte oraşe turce par să se fi diminuat duminică, bilanţul fiind de 79 de răniţi şi aproximativ 1.000 de persoane reţinute. Potrivit agenţiei de presă Dogan, sute de protestatari au rămas duminică în Piaţa Taksim din Istanbul, unde au avut loc cele mai ample violenţe.

Urmărește
544 afișări
Imaginea articolului Protestele din Turcia s-au diminuat: Bilanţul este de zeci de răniţi şi 1.700 de reţinuţi

Protestele din Turcia s-au diminuat: Bilanţul este de zeci de răniţi şi 1.000 de reţinuţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 19:00 Aproximativ 1.700 de persoane, reţinute în cursul manifestaţiilor din Turcia

Ministerul turc de Interne a anunţat că aproximativ 1.700 de persoane au fost reţinute în cursul manifestaţiilor din Turcia, majoritatea fiind eliberate.

Ministrul turc de Interne, Muammer Güler, a declarat că, în total, în ultimele şase zile, în Turcia au avut loc 235 de manifestaţii.

Protestele continuau, duminică după-amiază, la Istanbul şi Ankara. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene la Ankara pentru dispersarea a aproximativ 1.000 de manifestanţi.

În total, au fost răniţi 26 de agenţi de poliţie şi 53 de civili, o persoană fiind în stare gravă. Printre persoanele rănite se numără şi un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliţie.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că este dispus să discute cu protestatarii, care îi cer demisia, dar se pare că nu există niciun lider al manifestanţilor.

Mii de protestatari ocupaseră, sâmbătă după-amiază, Piaţa Taksim din centrul oraşului Istanbul, iar forţele de ordine se retrăseseră. Protestatarii au primit permisiunea să reintre în Parcul Taksim Gezi după ce preşedintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan şi pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere să ordone retragerea forţelor de ordine în scopul diminuării tensiunilor. În acelaşi timp, preşedintele ţării a îndemnat protestatarii să dea dovadă de "bun-simţ" şi "calm", avertizând că demonstraţiile au atins un nivel "îngrijorător".

Recep Tayyip Erdogan a admis că poliţia a utilizat metode "extreme" pentru reprimarea manifestaţiilor. "Este adevărat că au fost comise erori şi că poliţia a recurs la metode extreme", a spus Erdogan.

Premierul somase protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect dintr-un parc al oraşului. "Le cer protestatarilor să înceteze imediat manifestaţiile pentru a se evita problemele", a declarat Erdogan.

Premierul a dat asigurări că nu renunţă la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. "Vom reconstrui cazarma", a insistat Erdogan.

Manifestaţiile durează de şase zile la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemulţumirea faţă de planul de reamenajare a Parcului Gezi şi de reducere a suprafeţelor verzi. Proteste au izbucnit sâmbătă şi în capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestanţii din Istanbul, demonstraţiile fiind îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.

Vineri, poliţia a intervenit pentru dispersarea manifestanţilor adunaţi în Parcul Gezi. Protestatarii au atacat cu sticle şi pietre forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Sâmbătă, protestele au continuat, poliţia intervenind pentru a opri sute de manifestanţi care încercau să traverseze un pod peste Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Piaţa Taksim. Violenţe s-au înregistrat şi în cartierul Besiktas din Istanbul.

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul secular al statului turc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici