- Home
- Externe
- (21.01.2022, 00:39)
- Alexandru Gologan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protestele masive obligă guvernul sârb să abandoneze deschiderea unei mine de litiu în vestul ţării
- Guvernul sârb a decis să anuleze toate licenţele gigantului minier Rio Tinto
- Compania dorea să deschidă o mină de litiu în apropierea oraşului Loznica din vestul ţării
- Protestele masive ale ecologiştilor au determinat o schimbare de paradigmă în politica internă a Serbiei
Urmărește
1351 afișări
Sursa foto: Profimedia
Timp de câteva săptămâni, mii de manifestanţi din Belgrad şi din alte oraşe sârbe au blocat drumurile şi podurile principale pentru a protesta faţă de noul proiect minier susţinut guvernamental în parteneriat cu compania multinaţională Rio Tinto.
Litiul, găsit din abundenţă de-a lungul graniţei sârbe cu Bosnia, este considerat unul dintre cele mai căutate metale ale viitorului, pe măsură ce lumea trece la surse de energie regenerabilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Protestele au scos în evidenţă problema în creştere a poluării din micuţa ţară din Europa de Sud-Est. Preşedintele Aleksandar Vučić a condamnat manifestaţiile, despre care a susţinut că sunt finanţate din străinătate pentru a destabiliza ţara.
Prim-ministrul Ana Brnabić a dat curs solicitărilor făcute de ecologiştii nemulţumiţi şi a luat decizia de a anula noul proiect minier.
„Am îndeplinit toate solicitările protestatarilor şi am pus capăt lui Rio Tinto în Republica Serbia. Totul s-a terminat. Aceasta este decizia finală a guvernului Republicii Serbia. Nu ne este frică de Rio Tinto. Suntem aici pentru oameni şi ţara noastră”, a declarat premierul sârb Ana Brnabić într-o conferinţă de presă televizată joi.
Răspunsul gigantului minier Rio Tinto nu a întârziat să apară. Compania şi-a exprimat dezamăgirea legat de abandonarea proiectului şi a criticat modul în care a fost purtat dialogul la nivel oficial. Mai mult decât atât, ar fi fost dedicaţi dezvoltării programului minier în conformitate cu reglementările sârbe şi internaţionale.
De-a lungul istoriei sale de aproape 150 de ani, Rio Tinto s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie, degradare a mediului şi abuzuri ale drepturilor omului în siturile sale miniere.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Noi proteste masive faţă de restricţii şi faţă de vaccinare, în zeci de oraşe din Germania
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe