Prima pagină » Știri externe » Protestele violente din Egipt, soldate cu cel puţin 92 de morţi, continuă. Mai multe sedii de instituţii au fost incendiate – VIDEO

Protestele violente din Egipt, soldate cu cel puţin 92 de morţi, continuă. Mai multe sedii de instituţii au fost incendiate – VIDEO

Sediul central din Cairo al Partidului Naţional Democratic egiptean şi sediul Autorităţii fiscale egiptene au fost incendiate de protestatari sâmbătă seară, iar flăcările riscă să se extindă şi la clădirea Muzeului Egiptean, relatează BBC News Online.
Protestele violente din Egipt, soldate cu cel puţin 92 de morţi, continuă. Mai multe sedii de instituţii au fost incendiate - VIDEO

Chiar dacă viitorul său pare sumbru, Mubarak, aflat la putere de 29 de ani, face eforturi pentru a se menţine la putere, anunţând reforme sociale şi formarea rapidă a unui nou guvern, după ce a cerut sprijinul armatei pentru a menţine ordinea după patru zile de manifestaţii soldate cu aproape 50 de victime.

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea, preşedintele american, Barack Obama, cerându-i lui Mubarak „să ia măsuri concrete pentru a-şi îndeplini promisiunile” şi „să se abţină de la folosirea violenţei împotriva manifestanţilor paşnici”.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri ai opoziţiei de la Cairo, a afirmat sâmbătă că mesajul transmis de Statele Unite în privinţa Egiptului este „extrem de dezamăgitor pentru egipteni”:

„Pentru egipteni este extrem de dezamăgitor mesajul provenit din Statele Unite, care au declarat că vor să coopereze cu poporul egiptean şi cu guvernul; trebuie să facă o alegere”, a spus el, într-o declaraţie acordată canalului de televiziune France 24.

„Chiar dacă am un mare respect pentru (preşedintele american, Barack) Obama, ideea de a încredinţa sarcina aplicării unor reforme economice şi politice unui om care are un sistem autoritar şi care se află la putere de 30 de ani este un paradox”, a adăugat el.

Cel puţin 38 de persoane au murit, vineri, în Egipt, în urma protestelor şi a confruntărilor violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine, au declarat surse oficiale din Ministerul egiptean al Sănătăţii, relatează AFP, precizând că numărul total al victimelor înregistrate de la începutul protestelor a ajuns la 48.

Alte 1.900 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de vineri, 500 dintre acestea fiind poliţişti.

Numărul total al răniţilor, înregistrat începând de marţi, se ridică la 2.500, dintre care 1.000 sunt poliţişti, conform unor surse medicale şi de securitate.

Un bilanţ anterior al confruntărilor de vineri indica 20 de victime, dintre care cinci la Cairo, 13 la Suez şi două la Mansoura. Poliţia a folosit gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a-i dispersa pe manifestanţi în cursul zilei de vineri.

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, „trebuie să plece”, a declarat, sâmbătă, Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai opoziţiei egiptene şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

„Voi coborî în stradă astăzi (sâmbătă – n.red.), alături de colegii mei, pentru a contribui la aducerea unei schimbări (…) şi pentru a-i spune preşedintelui Mubarak că trebuie să plece”, a declarat ElBaradei, pentru France 24.

„Preşedintele Mubarak nu a înţeles mesajul poporului egiptean. Discursul său este complet dezamăgitor. Protestele vor continua cu şi mai multă intensitate, până la căderea regimului”, a adăugat el.

„Atunci când un regim se comportă atât de josnic şi pune tunurile cu apă pe cineva care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace, înseamnă că este începutul sfârşitului pentru acest regim şi că este momentul să plece”, a spus ElBaradei.

Sâmbătă dimineaţă, serviciile de telefonie mobilă, întrerupte complet vineri, au redevenit parţial operaţionale, însă accesul la Internet rămâne în continuare blocat.

Sediul Autorităţii fiscale, un bloc de birouri aflat în centrul capitalei egiptene, se află în apropiere de sediul Ministerul de Interne şi de alte clădiri guvernamentale. Martori oculari, citaţi de BBC, au afirmat că în zonă au fost auzite şi focuri de armă.

Incendiul riscă să cuprindă şi clădirea Muzeului Egiptean, unde sunt depozitate cele mai importante exponate istorice şi culturale ale Egiptului.

Manifestanţii au încercat sâmbătă să atace postul de poliţie din oraşul Beni Soueif, situat la 140 de kilometri de Cairo, iar poliţia a ripostat. Surse din serviciile de securitate au afirmat că incidentul s-a soldat cu moartea a cel puţin 12 persoane.

Locuitorii din Cairo s-au organizat în echipe de apărare, înarmate cu bâte şi bare de fier, pentru a proteja populaţia de ameninţarea bandelor de hoţi care jefuiesc magazine, vandalizează locuinţe şi terorizează populaţia în diferite cartiere ale capitalei.

Mohamed ElBaradei, cel mai cunoscut reprezentant al opoziţiei egiptene, i-a cerut sâmbătă preşedintelui Hosni Mubarak să se retragă cât mai repede, pentru binele Egiptului.

ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat că numirea unui vicepreşedinte şi a unui nou prim-ministru nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Egiptul.

Grenadele cu gaze lacrimogene folosite de poliţiştii egipteni împotriva manifestanţilor sunt produse în Statele Unite, de o companie care a efectuat livrări şi în Tunisia şi Israel, relatează CNN.

Vopsite în albastru şi argintiu, tuburile fotografiate în Tunisia poartă inscripţia „CSI” si „Made in the U.S.A.”

Avertismentele inscripţionate pe tuburi atrag atenţia că, aruncate direct către o persoană, tuburile pot provoca răni grave şi chiar moartea acesteia.

Ministrul Aviaţiei din guvernul egiptean demisionar, Ahamd Shafik, a fost însărcinat sâmbătă să formeze noul Executiv de la Cairo, a anunţat televiziunea de stat egipteană.

Shafik este o personalitate în general apreciată în rândurile elitei egiptene, inclusiv în mediile opoziţiei.

Mai mulţi analişti au afirmat că el ar putea fi unul dintre succesorii preşedintelui Hosni Mubarak în cazul în care funcţia de şef al statului ar rămâne vacantă.

Cel puţin o persoană a murit, sâmbătă, după ce poliţia egipteană a deschis focul asupra demonstranţilor, la sediul Ministerului de Interne din Cairo, relatează CNN.

Conform BBC, protestatarii au încercat să forţeze intrarea în sediul Ministerului de Interne, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i împiedica să pătrundă în clădire.

Potrivit Al-Jazeera, confruntările de la Ministerul de Interne s-ar fi soldat cu moartea a cel puţin trei protestatari.

Directorul serviciilor egiptene de informaţii, Omar Suleiman, a depus sâmbătă jurământul în funcţia de vicepreşedinte al Egiptului, a anunţat presa oficială egipteană.

Suleiman a devenit astfel primul vicepreşedinte numit în funcţie de la preluarea puterii de către Hosni Mubarak, în 1981.

Tineri egipteni au format sâmbătă un lanţ uman în jurul muzeului din Cairo, pentru a proteja colecţiile, iar în întregul oraş se formează comitete de voluntari ale Fraţilor Musulmani, pentru a asigura protecţia în faţa jafurilor, în cea de-a cincea zi a protestelor din Egipt.

Fraţii musulmani, principala forţă de opoziţie din Egipt, au anunţat că au recrutat voluntari pentru comitetele de cartier în întregul oraş, acestea urmând să asigure protecţia clădirilor publice şi private. Comitetele „vor încerca să protejeze proprietăţile”, a declarat Salah Abdelraouf, reprezentant al mişcării care a anunţat joi seară că participă la manifestaţiile împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak.

Cel mai influent predictator din lumea arabă, şeicul Youssef Al-Qardaoui, a declarat sâmbătă că numai plecarea preşedintelui Hosni Mubarak poate rezolva criza din Egipt şi a cerut poporului egiptean să continue revolta paşnică,.

„Îl sfătuiesc pe preşedintele Mubarak să plece, să părăsească Egiptul (…) Singura soluţie pentru rezolvarea problemei este plecarea lui Mubarak”, a declarat şeicul Qaradoui, influent teolog sunnit care conduce Uniunea mondială a ulema musulmani.

Şeicul Al-Qadaoui, originar din Qatar, este şi unul dintre liderii spirituali ai Frăţiei musulmane.

Armata egipteană a cerut sâmbătă populaţiei să se apere de jefuitori, conform unui comunicat difuzat de televiziunea de stat de la Cairo.

Zeci de magazine au fost devastate în mai multe cartiere din Cairo, iar poliţia, atacată de manifestanţi în timpul protestelor din ultimele cinci zile, nu mai este prezentă pe străzi.

Citeşte continuarea aici